Жестокост в Сапарева баня! Избиват кучета по улиците със стрелба от кола

DenNews.bg
08.03.2013
размер на текста:

След като бъдат убити на улицата, кучетата биват хвърляни в кофите за боклук пред къщите на хората, което си е друго нарушение на закона. Снимката ни е изпратена заедно със сигнала.

Жестокост облива с кръв улиците на Сапарева баня, сигнализират наши читатели, станали свидетели на разстрела на кучета посред бял ден.
Кучетата биват стреляни от автомобил с ловна пушка. Тези, които оцелеят биват доубивани или оставяни да умрат в страшен вой и мъки. След това телата им се изхвърлят в кофите за смет, включително и такива пред фамилни къщи.
Този ужасяващ разказ шокира екипа ни. Подадоха го собственици на куче, което е било убито по този сценарий, а след това тялото му е изхвърлено в кофа са смет на съседна улица.
Хората държат да запазим анонимността им.
„Кучето ни беше убито в сряда. Няма специална порода, бяхме го прибрали от улицата, но всички бяхме привързани към него”, казва жената. На следващата сутрин тя става свидетел на гледка, най-вероятно сполетяла и нейния домашен любимец.
От кола на бавен ход се вижда дуло на пушка, чува се стрелба. Уцелено е куче, което не пада веднага мъртво. По думите й стрелецът е близкия на кмета Сашо Иванов Иван Павлевчев, който отговаря за озеленяването и поддържането на зелените площи. Човекът, който довършил кучето и след това изхвърлил тялото пък бил също общински служител.
Ужасена жената започва да споделя със съседи. Така разбира, че преди десетина дни по същия начин е убито друго куче. Окървавено и с вой то успяло да се добере до отворен двор, където се скрило, но починало от раните.
Сапаревобанци припомнят, че преди време масово са избити кучетата в покрайнините на града, но тогава е използвана отрова.
Кметът на Сашо Иванов не бе намерен от екипа ни. Екологът на общината обаче изрази учудване към съмненията, че убийствата може да са поръчка на общината, като обеща че ще говори с Павлевчев.
Общината няма изграден приют, нито сключен договор с фирма, която да се занимава с бездомните кучета. Според еколога предстои да бъде сключен договор с Четири лапи, но за момента няма нищо конкретно.
Всъщност интересното е, че в случая с масовите убийства не става въпрос само за бездомни кучета, а и кучета, които имат стопани.
Самият Иван Павлевчев потвърди, че автомобилът му е марката и с номера, които ни бяха посочени от сапаревобанци, като отличителни белези на колата, от която е извършена стрелбата.
„Така е, но нямам нито пушка, нито съм ловец. Мога да кажа къде съм бил по това време минута по минута и нито съм виждал куче, нито съм убивал куче. Видях, че една госпожа ме видя като минах по центъра с колата и започна да се обажда по телефона, но аз не съм правил нищо. Бях тръгнал към един познат”, коментира Павлевчев. На въпрос дали покрай озеленяването му е вменено да отговаря и за бездомните кучета той отговори : „Не, нито да ги раним, нито да ги поим, нито да се занимавам с тях”.
Според коментарите на местните преди години хайките на кучета се извършвали от ловци по устна поръчка на общината. Практиката обаче била преустановена, тъй като ловците се стреснали от Закона за защита на животните и строгите санкции предвидени там за жестокост и убийство на животно.
 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети