Румъния на път да се откаже от Шенген

DenNews.bg
08.03.2013
размер на текста:

Румъния е на път да се откаже от присъединяването си към Шенген, уморена от постоянните отлагания и невъзможност да покрие критериите за присъединяване към свободното от граничен контрол пространство заедно с България.
„Както досега сме живели без Шенген, така ще продължим и занапред. Ако сами ни поканят, то това ще бъде много добре”, коментира министърът на външните работи Титус Корлъцян.
В същото време румънският вътрешен министър Раду Строе изрази надежда, че колегите му от ЕС отново ще се върнат на въпроса за разширяването на Шенген до края на текущата година.
След заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи българският вътрешен министър в оставка Цветан Цветанов посочи, че политическите решения не трябва да влияят на съвместната оперативна полицейска работа, която е в интерес на сигурността на ЕС.
Общо седем държави застанаха на пътя на България и Румъния към Шенгенското пространство - Германия, Холандия, Франция, Белгия, Финландия, Дания и Австрия. Държавите изразиха опасения от политическите кризи в най-новите членки на ЕС, въпреки че те изпълниха техническите критерии за членство.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети