Джерманци искат оставката на зам.-кмета по европроектите Красимир Георгиев

Инициативният комитет ще сезира прокуратурата, имало обосновано предположение, че умишлено не е спазена процедура за депото

Даниела Методиева
06.03.2013
размер на текста:

Заместник-кметът по европроектите и председател на сдружение “Рила Еко” Красимир Георгиев да подаде оставка. За това ще настояват протестиращите в неделя жители на село Джерман, които ще блокират международния път за Гърция Е-79 в знак на протест срещу намеренията на общината да строи в тяхното землище депо за битови отпадъци. Към тях ще се присъединят и кметовете и жителите на съседните села Грамаде, Блажиево, Усойка и Крайни дол.

Председателят на инициативния комитет Борислав Тасков обяви на пресконференция днес, че вече имали обосновано предположение, че умишлено не е спазена цялата процедура за изграждане на регионално депо, като от самото начало управляващите и в частност заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев са работили само по терена в село Джерман. Това е и причината да бъдат предприети мерки за сезиране на прокуратурата, която да ивърши цялостна проверка на процедурата от самото начало, както и откъде и с какви средства е плащано на експертите, работили по изготвянето на оценката за въздействие върху околната среда.
На пресконференцията днес Тасков припомни как от общината през месец юли обявиха, че има 2 терена, по които се работи за изграждане на депоо. След това цифрата започва да расте от 3 през август на 15-16 терена през септември, а скоро бяха споменати 20.
“А истината е, че се работи от самото начало само по терена в село Джерман, частично за село Крайни дол. Осем месеца имаше само заблуди и манипулации от страна на управниците. Самите експерти, канени по проекта, обясниха, че на тях им е бил възложен от самото начало за проучване само терена за депото в село Джерман.
Управляващите продължават да живеят в Дупница и продължават да не чуват гласа на народа и не искат да се приземят, а виждате какво се случва с кмета на Варна”, заяви Борислав Тасков.
На протестите в неделя се очаква да пристигнат и евродепутатите Слави Бинев и Илияна Йотова, които са вносители на петицията на джерманци пред европейската комисия, както и на възражението срещу изграждането на депото. До произнасянето на еврокомисарите остават не по-малко от 30 дни, припомни Борислав Тасков.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети