Ракът победи непобедимия Уго

DenNews.bg
06.03.2013
размер на текста:

Тежката диагноза рак победи непобедимия за политическите си опоненти президент на Венецуела Уго Чавес. Президентът на народа, както бе наричан в родината си, е починал късно снощи, след 14 години начело на държавата, последните две от които прекара в битка с рака.
Правителството на страната обяви 7-дневен траур, а части на армията и полицията заемат стратегически места, за да гарантират реда в столицата Каракас. Погребението е насрочено за петък.
В дълга реч вицепрезидентът Николас Мадуро, който обяви новината за кончината на Чавес, обвини САЩ за състоянието на президента и съобщи, че Венецуела експулсира военновъздушния аташе на САЩ, обвинен, че е "заговорничил във венецуелските въоръжени сили".
От Вашингтон отхвърлиха обвиненията на Венецуела и съобщиха, че от Каракас е изгонен още един сътрудник на военния аташе.
Минути след оповестяването на кочината на Чавес, венецуелските знамена бяха наполовина свалени в Каракас. Хиляди негови поддръжници се стекоха по улиците.
Телевизионен оператор беше ранен от тълпата, заподозрян, че работи за опозиционна медия.
Нападната беше и линейката, в която той намери спасение.
Уго Чавес претърпя четири операции в Куба на раково заболяване, открито в средата на 2011 година. Последната интервенция беше извършена на 11 декември и от тогава той не се беше появявал пред обществеността.
Чавес бе известен с антиамериканската си риторика и с факта, че значителна част от печалбата от износа на петрол е използвана за субсидиране на хранителните стоки и за създаването на безплатни клиники в най-бедните райони на Венецуела. Президентските функции в страната ще се изпълняват от вицепрезидента Николас Мадуро, който Чавес приживе определи за свой приемник.

 


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети