Миньори и енергетици изсипаха въглища пред ДКЕВР

DenNews.bg
05.03.2013
размер на текста:

СНимка: bTV

Хиляди миньори, енергетици и железничари излязоха на протест пред Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където изсипаха куп с въглища и вдигнаха черен дървен кръст с надпис „Въгледобив”.
Протестиращите викат "Мафия", "Боклуци", "Мишоци" под прозорците на ДКЕВР, където вътре тече заседание, на което трябва да бъде взето решение с колко и от кога ще бъде понижена цената на тока.
Представители на протестиращите внесоха декларация с искания в Комисията. Енергетиците и миньорите се опасяват, че ДКЕВР ще извади топлоелектрически централи от енергийния микс, за да се намалят средните цени на тока за бита. Напрежението бе провокирано от информацията от последните дни, както и от изказването на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, че "единственият изход е изключването на Бобов дол и Брикел и да бъде намален делът на ТЕЦ "Марица Изток 2".
В протестната си декларация те посочват девет конкретни искания. Едното от тях е потребителят на енергия да заплаща цената, отразяваща разходите за нейното производство пренос и разпределение. В максимална степен да се ограничи прякото включване в цената за крайния потребител на добавки за зелена и кафява енергия, като разликата се компенсира по механизми, определени от държавата.
Добавката за невъзобновяеми разходи, породена от дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия на високи цени с "Ей И Ес 3C Марица Изток 1" и "Контур - Глобал Марица изток 3", въобще да не фигурира във фактурата на крайния потребител.
Друго тяхно настояване е да се създаде държавен национален фонд "Зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на "зелената" добавка в цената на потребителя. Те искат и да се намали таксата за пренос и за износ на електрическа енергия от сегашните 17,52 евро на мегаватчас до ниво, гарантиращо конкурентоспособност като държавата намери механизъм за компенсация на НЕК.
Федерациите към КНСБ и КТ "Подкрепа" категорично се противопоставят на варианта за търсене на единствен изход в намаляване обема на работа на ТЕЦ-овете и вследствие освобождаване на хиляди работни места в енергетиката и транспорта. Според тях това е недопустимо посегателство на държавата върху основните трудови права на работещите в секторите. Миньорите, железничарите и енергетиците ще се оправят на митинг пред сградата на ДКЕВР, а по-късно ще тръгнат и на шествие до сградата на енергийното министерство
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети