Костов поиска от президента мандат за правителство

DenNews.bg
04.03.2013
размер на текста:

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов е готов да поеме отговорността за формиране на правителство, без да се налага свиването на служебен кабинет.
Това обяви самият той в парламента, като поиска президентът да не връчва утре мандата на ДПС. Костов призова президента да направи тази седмица последен опит след консултации да състави програмно правителство от експерти и по този начин да запази работещ парламент, както искат хората на улицата.
“При успех на консултациите ние ще поемем отговорността да внесем това правителство в Народното събрание”, заяви Костов.
По Конституция при правителствена криза президентът дава последователно мандат на първата и на втората по численост парламентарни политически сили, и ако те не успеят да излъчат правителство, държавният глава сам избира на коя партия да даде третия мандат.
Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви, че това ще бъде ДПС и във вторник ще бъде връчен мандатът. Председателят на ДПС Лютви Местан също обяви, че веднага ще го върнат. В такъв случай следва президентът да назначи служебно правителство и да насрочи предсрочни избори.
„Искаме да спрем БСП и ДПС” каза още той. По думите му бившите управници с отказа си да поемат мандата поставили ултиматум на държавния глава за предсрочен вот, а хората искат 41 НС да си свърши работата до край.
Иван Костов смята още, че президентът избързал с връчването на мандата с цел предсрочни избори, тъй като предсрочният вот не успокоява хората.
Според Надежда Нейнски трябва да се върне доверието у хората в институциите. В България институциите са напълно блокирани, смята тя, допълвайки, че в тях работят некомпетентни хора. Това според евродепутата е и основната разлика между протестите у нас и протестите в Европа - там имало работещи институции.
Евродепутатът иска програмният кабинет да извърши необходимите законодателни промени за честен вот и да приеме необходимите законодателни норми, така че да се отговори на исканията на хората.
Както вече е известно президентът вече избра дата за предсрочни избори-12 май, ако този парламент не успее да формира правителство.
Източник: БЛИЦ, news.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети