Двама са арестувани в Косово за жестоко клане в Македония

DenNews.bg
04.03.2013
размер на текста:

Полицията в Косово е арестувала двамата основни заподозрени за жестокото клане край езерото Железари, близо до Скопие по Великден миналата година. Арестуваните са Африм Исмаилович и Алил Демири.
На 12 април 2012 г. четирима младежи на възраст между 18 и 20 години и 45-годишен рибар бяха намерени убити. Ръцете на четири от жертвите били завързани, а телата били наредени едно върху друго до изоставен автомобил. Петата жертва бе открита на около 100 метра от останалите. Върху труповете имаше огнестрелни рани и следи от насилие.
В дните след убийството в Скопие се проведоха много улични демонстрации, на които се чуха множество антиалбански лозунги.
Случаят и операцията по издирването на извършителите бяха наречени „Монструм”, което означава „чудовище” на македонски. В нея бяха арестувани над 20 „радикални ислямисти“, сред които 24-годишен фризьор и двама пенсионери над 60-годишна възраст.
Във връзка с „Монструм” Исмаилович и Демири са обвинени, че са стреляли в четиримата младежи и рибаря без никаква причина. Предполага се, че веднага след убийството те са избягали в Косово с червения опел, който бе намерен близо до границата с Косово.
В досегашния съдебен процес бяха показани ДНК следи от автомобила, които съвпадат с ДНК на част от обвиняемите.
Исмаилович и Демири бяха издирвани и от Интерпол. Съдебният процес за петорното убийство започна на 20 декември 2012 г. На скамейката на обвиняемите седнаха Агим Исмаилович, Фейзи Азири, Рами Сейди и Хаки Азири.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети