Самозапалилият се Пламен от Варна угасна

DenNews.bg
04.03.2013
размер на текста:

Самозапалилият се пред сградата на община Варна Пламен Горанов, станал символ на протестите, е починал малко след 20 часа снощи.
Пламен така и не е дошъл в съзнание. От 20 февруари насам той бе в медикаментозна кома. В петък е започнал да диша сам, което даде надежда на близките и приятелите му, но в събота един по един органите му започнали да отказват.
Лекарите уверяват, че са направили всичко възможно, но чудото не се е случило. Пламен бе с над 80% изгаряния, вдишал е и отровни газове.
Преди да се самозапали Пламен в участвал в протестите срещу монополите, но освен това носил плакат с искане за оставката на кмета на Варна Кирил Йорданов. Той е и първият извикал от микрофона „Долу ТИМ”, визирайки варненският холдинг около „Химимпорт”.
Според близките му Пламен е човек с изявена гражданска позиция, противник на несправедливостта и готов да протестира в подкрепа на хора, изпаднали в беда.
Стотици варненци и хора от страната се включиха в десетките акции за кръводаряване, за да се помогне на Пламен, тъй като ежедневно той се нуждаеше от кръв и плазма.
Крайният протест на Пламен, струвал живота му, доведе до масово искане за оставката на кмета Йорданов, а на протестите все по-често се издигат плакати и срещу ТИМ.
Както писахме, вчера ГЕРБ оттегли доверието си от градоначалника, който бе подкрепен от партията на последните местни избори. От местното ръководство на ГЕРБ поискаха оставката на Йорданов на пресконференция вчера, след разговор с националния лидер и премиер в оставка Бойко Борисов.
От своя страна Йорданов е в пасивна позиция относно решението на Общинския съвет за насрочване на заседание, на което ще се разглежда въпросът с оставката му. Иначе принципно кметът взел своето решение относно исканата му оставка, съобщават от пресцентъра на общината. Сега Йорданов чака решението на Общинския съвет за насрочване на извънредно заседание, каквото той поиска да бъде свикано. Ако такова заседание не се състои – което ще е друга форма на бягство от отговорност в труден за града момент, кметът ще обяви решението си в сряда, 6 март.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети