ЧЕЗ подаде жалба срещу България в ЕК

DenNews.bg
30.03.2013
размер на текста:

Жалба срещу решението на българските власти да се направят стъпки за отнемане на лиценза на ЧЕЗ е подадена от чешката компания в Европейската комисия.
"Сблъсквахме се неколкократно с намеси от страна на българските власти", коментира пред Ройтерс Томаш Плескач – директор, отговарящ за операциите на ЧЕЗ зад граница.
Неотдавна българският енергиен регулатор започна процедура за отнемане на лиценза на дружеството. Компанията бе обвинена, че нарушавала законите за обществените поръчки, като сключвала договори с подизпълнители, без да провежда търгове.
През февруари енергийният министър Делян Добрев обясни, че при отнемане на лицензията на ЧЕЗ ще бъде назначен служебен оператор, като това може да бъде и държавна фирма.
По неговите думи процедурата по отнемане на лицензиите на ЕРП-тата отнема около един месец.
Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев предлага да бъде направен международен одит на сметките за ток, за да се види защо са толкова високи.
ЧЕЗ отхвърли всички обвинения с твърдението, че се спазват българските закони и нормативната уредба на ЕС.
В изявлението на ръководството на дружеството се заявява, че компаниите от групата в България коректно изпълняват лицензионните си задължения.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети