Северна Корея в готовност да удари САЩ

DenNews.bg
29.03.2013
размер на текста:

Ракетните войски на Северна Корея са в готовност за военен удар срещу САЩ по разпореждане на държавния глава Ким Чен-Ун. От няколко дни в страната тече военна мобилизация, като за цели са набелязани американски бази и обекти в Тихия океан.
Лидерът на изолираната азиатска държава нарече подготовката "уреждане на сметките със САЩ" в отговор на включването на американски бомбардировачи Б-2 в съвместни учения на Вашингтон и Южна Корея.
Коментарът на Ким Чен-Ун, който бе направен по време на среща с висши генерали рано в петък, е само част от надигащата се вълна заплахи, целящи да подчертаят раздразнението на Пхенян от ученията и от санкциите на ООН заради извършения от него ядрен опит.
Ким Чен-Ун, който е върховен главнокомандващ на Корейската народна армия, е подписал "окончателен план за техническа подготовка на стратегически ракетни войски за нанасяне на удар по континенталната територия на САЩ и островите Хавай и Гуам, а също и по Южна Корея" в случай на провокации, съобщи севернокорейската агенция КЦТА.
Лидерът на Северна Корея заяви, че страната му няма да наблюдава пасивно "подготовката на САЩ за агресия" и ще направи всичко необходимо за защитата на своя суверенитет.
От своя страна военният министър на САЩ Чък Хейгъл заяви, че Вашингтон приема много сериозно севернокорейските провокации и са готови да отговорят.
„Севернокорейците трябва да разберат, че това което правят е опасно”, заявява Хейгъл на брифинг в Пентагона, цитиран от агенция „Интерфакс”. Според него САЩ ясно са подчертали пред Южна Корея, Япония и други съюзници, че „съвсем сериозно възприемаме тези провокации на Севера и ще реагираме на тях”.
Чък Хейгъл е подчертал, че войнствените изявления и действия на Пхенян от последните седмици са покачили напрежението в региона и във Вашингтон „разбират тази реалност”, информира btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети