Мотоклубове от Дупница и Кюстендил в съвместни акции с КАТ

DenNews.bg
27.03.2013
размер на текста:

Национална кампания “Безопасност и на две колела” бе представена от началника на сектор “Пътна полиция” в ОДМВР – Кюстендил, главен инспектор Румен Точев на пресконференция, на която участваха и представители на мотоклубовете “Осоговски ездач” от Кюстендил “Байкър бойс” и “Брадърс фром хел” от Дупница.
През последните години е налице бързо нарастване на броя на мотористите, както и на пътнотранспортните произшествия по тяхна вина или с тяхно участие.
През 2012 г. в сравнение с предходната година е отчетено увеличение на абсолютния брой и относителният дял на инцидентите и пострадалите по вина на мотористите, а загиналите и ранени водачи и пътници са предимно млади хора.
Предвид очакваното увеличаване интензивността на движението през пролетно-летния сезон през тази и следващите години се налага предприемането на действия за целенасочена превенция, насочена към рисковите групи водачи, включително и тези на двуколесни МПС: юноши, младежи, неправоспособни, управляващи с превишена скорост, включително след употреба на алкохол, без поставени предпазни каски и без необходимите предпазни облекла и атрибути, извършващи рискови изпреварвания. Мерките за превенция на ПТП с мотоциклетисти и мотопедисти са една от стратегическите цели на Програмата в областта на пътната безопасност /2011-2020 г./ на Европейската комисия, на тях се акцентира подробно и в Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на България за този период.
Затова и Отдел „Пътна полиция” организира провеждането в партньорство с неправителствени организации и медии за времето март - октомври 2013 г. на Кампания „Безопасност и на две колела”. Тя е с основна насоченост към: ангажиране вниманието на обществеността към мащаба на аварийността с мотоциклети и мотопеди, с реалните размери на застрашаване на широк кръг от водачи и пътници от попадане в катастрофа; подробно информиране на гражданите и водачите на двуколесни МПС с анализ на най-характерните тежки ПТП и предпоставките и нарушенията, довели до настъпването им; разпространение на предупреждения и практически препоръки към водачите на двуколесни МПС и на другите участници в движението за ненавлизане в конфликтни ситуации помежду им; разпространение на информация за разпоредбите на Закона за движението по пътищата относно придобиването на правоспособност за тези превозни средства и за наказанията за нарушения на Закона за движението по пътищата; даване консултации за безопасно управление на младите и неопитни мотоциклетисти от партньорите по кампанията - членовете на мото-клубовете в страната; по възможност на подходящи площадки /полигони/ на МВР или други партньори опитни мотоциклетисти да предават своя практически опит в предпазното управление на водачи с малък стаж; разяснителна дейност и индивидуални беседи с млади водачи, предимно управляващи нерегистрирани мотоциклети и мотопеди без правоспособност; разпространение на информация и дискутиране проблемите на безопасното управление на мотоциклети и мотопеди с използване възможностите на електронните сайтове на МВР, ГДНП и ОД на МВР, специализираните сайтове на мото-клубовете и медийните партньори.


През изминалата 2012 г. на територията на ОДМВР-Кюстендил са възникнали 11 катастрофи с мотопеди, по вина на шофьорите;
4 инцидента с мотоциклети.
По място, 6 ПТП-та са реализирани на пътен/уличен участък, 7 в зоната на кръстовище, 1 на пътен възел и 1 на друго място. Най-много произшествия са станали в четвъртък – 5 и 3 в понеделник. В часове от денонощието най-често са възникнали в интервала 10-11 часа, 1 ПТП е реализирано между 03.00 и 04.00 часа. Във възрастово изражение пострадалите при ПТП с мотоциклети и мотопеди най-много са в широкия диапазон от 25 до 64 години – 4 бр., над 64 г. – 2 бр., от 10 до 20 г. – 4 бр. ПТП с пострадали са регистрирани само на територията на РУП гр. Кюстендил – 3 ранени и на РУП гр. Дупница – 7 ранени.
През периода април-октомври 2013 г. периодично /минимум три пъти месечно/ на територията на ОДМВР гр. Кюстендил ще се провеждат полицейски операции, насочени към мотористите със засилен контрол над неправоспособни, употребили алкохол, управляващи нерегистрирани и технически неизправни мотоциклети и мотопеди, неизползващи защитни каски, без сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”. Проверките ще обхващат предимно общински и третокласни пътища и малките населени места, предимно в часовия период 14.00 - 02.00 ч. Ще се прилага модела на размяна териториите за контрол между съседни РУП.
Предложено е на Регионалния инспекторат по образование по съвместно изготвен график през периода от началото на април до края на учебната година униформени служители на „Пътна полиция” заедно с представители на мотоклубовете при тяхно желание да изнесат кратки беседи пред ученици от 9 до 12 клас по темата за безопасността на движението.
С мотоклубовете ще се обсъдят възможностите за участие в превенцията на техни членове /изрядни и опитни мотоциклетисти/ - за предаване на своя опит на начинаещи и неопитни мотоциклетисти чрез беседи и практически демонстрации на правилно, нерисково управление и поведение.
Представителите на мотоклуб “Осоговски ездач” Светослав Стаев и Лъчезар Иванов сподели, че имат организационна програма, при тях членуват само правоспособни водачи, а членовете на Управителния съвет на мотоклуба следят техни членове да не нарушават правилата за движение. Имат система и за налагане на наказания, дори и изключване от клуба, макар засега до крайната мярка да не се е стигало.
Председателят на мотоклуб “Байкър бойс” – Дупница, Янек Миланов заяви съпричастност към кампанията “Безопасност на две колела”. „Мотористите и представители на КАТ да направят постъпки за легализиране и специализиране на терени за мотогонки, предварителни проверки с дрегер да се правят на участниците в гонките и демонстрациите, пътни полицаи да участват в беседи и демонстрации за млади мотористи, а и с водачи на МПС”, предложи Миланов. Мотосесонът за Югозападна България да бъде открит с участници от всички мотоклюбове и демонстрация за превенция на безопасността както за мотористите, така и за другите участници в движението. Те изразяват готовност за участие в специализираните полицейски операции за установяване на неправоспособни водачи на мотоциклети и мотори и такива, които организират рискови и забранени мотопрояви.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети