Започва съдебната битка между община Дупница и Главното мюфтийство за Джамията

Над 500 дупничани ще протестират пред съда в Кюстендил, кметът Методи Чимев застава до тях

dennews.bg
27.03.2013
размер на текста:

Днес е първото заседание по делото, което Главното мюфтийство заведе срещу община Дупница с претенция върху собствеността върху Джамията. Делото е насрочено за 14 ч. и ще се гледа в Окръжен съд-Кюстендил. Над 500 дупничани ще застанат на протест пред съдебната палата, водени от архиерейския наместник отец Георги Паликарски. Те ще бъдат подкрепени и от кмета на Дупница Методи Чимев, който вчера съобщи, че ще присъства също с тях на делото.
Мюсюлманите си поискаха Джамията с обяснението, че местното мюсюлманско население има огромна нужда да провежда там своите намази. Нещо повече, според Главното мюфтийство в Дупница имало и имам,който се споминал. В отговор архиерейският наместник отец Паликарски заложи брадата си, че такъв действащ проповедник в града не е имало никога.
Според документите община Дупница става собственик на Джамията през 1998-а година, когато собствеността е отписана от активите като държавна собственост и е актувана като общинска. Освен това сградата е обявена и за паметник на културата от национално значение. От години Джамията се ползва за изложбена зала и е обявена за Дом на изкуствата.
Всъщност за апетитите на главното мюфтийство към Джамията в Дупница стана ясно след среща между Мустафа Хаджи и президента Плевнелиев още на 17-и декември миналата година. По думите на Мустафа Хаджи за мюсюлманското изповедание е от особена важност да си върнат джамиите в Разград, Дупница, Самоков и тази в Ихтиман. Сега на тези места мюсюлманите нямали молитвени домове, защото храмовете ги има, но те не са отворени и се стопанисват от общините.
Заместник-кметът по социалните дейности Крум Милев обяви, че на територията на община Дупница има регистрирани 2-ма мюсюлмани.
Преди години са правени опити в ромските махали да бъдат вербувани жители да се присъединят към тази религия, но те са останали неуспешни, обясни още Милев.
От сайта на главното мюфтийство излезе наяве интересна информация. Оказва се, че на 23-и февруари на шестдесет и пет годишна възраст е починал многоуважавания и почитан Мехмет Дулев - изпълняващ длъжността имам на гр. Дупница.
Ето и останалата част на съобщението в неговата цялост и без редакторска намеса:
„По време на погребението, което се извърши на 24.02.2013 г., освен Районния мюфтия на София Мустафа Избищали присъстваха и голяма част от имамите от района. До последния си дъх Мехмет ходжа активно работеше и изпълняваше задълженията си в един много труден район, какъвто е гр. Дупница.
Молим Всевишния Аллах /дж.дж./ да приеме делата му и да го възнагради с Дженнет. Главно мюфтийство и Районно мюфтийство София изказват своите искрени съболезнования към близките на починалия Мехмет Дулев.”

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети