Актриса се превърна в музеен експонат

DenNews.bg
26.03.2013
размер на текста:

Носителката на Оскар Тилда Суинтън се превърна в жив експонат в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк. Британската актриса прекара шест часа и половина в стъклена кутия, като почти през цялото време спеше.
Проект е на известната с нестандартните си идеи британска скулпторка Корнелия Паркър.
В съответствие с практиката на музеи и галерии, на табелка пред стъклената кутия бяха изписани всички "материали, от които е направен експонатът": стъкло, спално бельо, очила и пр., плюс името на художника.
Участващите в проекта, озаглавен „Може би”, който се провежда за трети път, никога не са предварително анонсирани, а самите инсталации не са обявявани, нито придружени с изявления от автора им за смисъла и съдържанието на проекта.
Тилда Суинтън гостува в заспало състояние и в Хайд парк, а година по-късно и в Рим. Тогава са я видели 22 000 души. До края на 2013 г. тя трябва да направи пърформънса още шест пъти.
По-рано този месец Тилда Суинтън привлече вниманието и с участието си в клипа към песента The Stars на Дейвид Бауи. До края на годината се очаква публиката да я види и в три нови филма. През 2008 г. Суинтън бе наградена с "Оскар" за поддържащата роля, която изпълни в "Майкъл Клейтън" с Джордж Клуни.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети