Беден, по-беден, най-беден, българин. Лишаваме се пет пъти повече от европейците

DenNews.bg
26.03.2013
размер на текста:

Пет пъти повече хора от средното за Европейския съюз търпят сериозни материални лишения в България, се казва в представен днес анализ на социалната ситуация в ЕС, в който има специален раздел за нашата страна.
Нивата на бедност у нас са определени като тревожни от Европейската комисия. Крайните мерки за икономии са подобрили значително бюджетните позиции, но на цената на растящо социално недоволство, пише в частта за България, съобщава БНР.
Еврокомисията отбелязва още, че масовите протести, довели до оставка на правителството, били предизвикани от необичайно високите сметки за електричество, което е един от основните разходи за българските семейства. 85% от месечните доходи на домакинствата отиват за покриването на основни нужни, 44% от хората у нас търпят сериозни материални лишения, пише още в анализа.
България е най-бедната страна в Европейския съюз - 49% от населението, 52% от децата и 61% от пенсионерите са застрашени от бедност и социално изключване. Тези нива са два пъти над средноевопейските. Заедно с Италия, Испания, Гърция и Кипър България е и сред страните, в които младежката безработица надхвърля над 20%. В края на миналата година у нас е регистриран вторият най-голям спад на заетостта като цяло. В същото време сме на първо място по несъответствие между квалификацията и уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда.
Негативната картина допълват и неблагоприятните демографски тенденции. Продължителността на живота на жените у нас е най-ниската в Евросъюза – 78 години при средни над 83. Мъжете живеят до 71 години, което е третата най-ниска продължителност на живота.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети