Кипър облага банковите депозити над 100 000 евро

DenNews.bg
25.03.2013
размер на текста:

Банковите депозити над 100 000 евро в кипърски банки ще бъдат обложени еднократно. Това е залогът за отпускане на спасителен заем за заплашената от банкрут страна. Споразумението за заема от 10 млрд. евро бе подписано след 12-часов маратон от преговори на президента Никос Анастасиадис с лидерите на ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.
Според решението на двете страни еднократното облагане на депозитите от над 100 000 евро в най-голямата банка в Кипър - „Бенк ъф Сайпрес”, ще бъде в размер на 30%. Данъкът няма да засегне депозитите под 100 000 евро, които са гарантирани в съответствие с европейското законодателство.
Според председателя на Еврогрупата Йерун, който е и финансов министър на Холандия, реструктурирането на втората по големина банка в Кипър - Народната банка, също част от споразумението, ще допринесе за финансовата помощ за островната държава с 4.2 млрд. евро.
„Народната банка на Кипър ще бъде ликвидирана незабавно, с пълното участие на съответните акционери, притежателите на облигации и на негарантирани депозити. Все пак размерът на облагането на „Бенк от Сайпръс” ще трябва да бъде изготвен през следващите седмици от Тройката международни кредитори”, допълни холандският министър.
Той информира още, че банките в Кипър, с изключение на подлежащата на ликвидация „Лаики банк”, ще бъдат отворени в близко време.
След сделката между ЕС и Кипър, изплащането на първия транш от спасителния креди за малката държава ще стане най-рано след около два месеца, каза директорът на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг. Дотогава финансистите трябва да определят техническите детайли по изплащането на транша.
В замяна на международната помощ Кипър ще трябва драстично да свие прекалено надутия си банков сектор, да съкрати бюджетните разходи, да извърши структурни реформи и да приватизира държавни активи.
Властите в Кипър не се опасяват от бягство на капитали, тъй като в края на миналата седмица парламентът прие пакет от безпрецедентно строги закони, ограничаващи движението на капиталите. Еврогрупата даде одобрението си за тези закони.
Европейските лидери продължават да разчита, че Русия ще се съгласи да смекчи условията за Кипър по изплащането на кредита от 2,5 милиарда евро, отпуснат през 2011 г., пише btvnews.bg.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети