Пореден скандал с кредитен инспектор от дупнишкия клон на ДСК завърши с повдигане на обвинение

Клиент на банката изтеглил 60 хил. лв. с фалшиви пълномощни и съдействието на подсъдимия вече служител Илиян Илиев

dennews.bg
21.03.2013
размер на текста:

Нов скандал с кредитен инспектор от местния клон на ДСК в Дупница завърши с внасянето на обвинителен акт от районната прокуратура. Той е срещу един от клиентите- столичанинът Танер Хашимов, който с фалшиви пълномощни и със съдействието на кредитния инспектор Илиян Илиев е изтеглил от името на трети лица 3 кредита- един за 30 000 лв. и два за по 15 000 лв. Според събраните от прокуратурата доказателства Хашимов е действал целенасочено и в условията на продължаващо престъпление. Интересен е и фактът, че срещу кредитния инспектор, който е работил с Хашимов- Илиян Илиев вече е подсъдим заедно с колегата си Виктор Кабакчиев.
Скандалът около местния клон на ДСК-Дупница избухна миналата година, когато стана ясно, че Десетки „поръчители” са въвлечени в пирамида за източване на банкови кредити от местния клон на ДСК-Дупница с участието на вече уволнените вече банкови инспектори, част от хемата. Прокуратурата внесе обвинителния акт срещу тях и първото заседание по делото вече мина.
Двамата кредитни инспектори са участвали в изготвянето на анекси за рефинансиране на вече изтеглени кредити от наскоро образувани фирми с цел подпомагане на бизнеса им. Причината- невъзможността им да погасяват вече изтеглени кредити. Така се е стигало и до подписване на анекси за рефинансиране, като това е ставало без знанието на поръчителите. Те от своя страна вече са били теглили кредити или веднъж са били поръчители и всичките им данни са взимани от масива на местния клон на ДСК в Дупница. Всички ужилени са хора, които взимат големи заплати и са служители в едни от най-големите предприятия в региона ТЕЦ „Бобов дол” и „Актавис”. В голямата си част те са жители на дупнишкото село Яхиново, като неусетно в схемата са въвлечени и цели фамилии. Всички сделки по подписване на анекси за рефинансиране на кредити на фирми, са били извършени в периода 2007-2008-а година. По схемата са сключени общо 50 договора, а ужилените и нищо неподозиращи поръчители разбирали, че ча част от схемата, след като от централата на ДСК започнали да им пристигат писма за дължимите суми, като на някои са налагани и запори върху имуществото.
От 2011-а година са заведени около 10 дела, като жалбите от пострадалите продължават да се увеличават. По време на делата на базата на извършените експертизи е станало ясно, че подписите не са на поръчителите, но не са и на банковите инспектори, обслужвали въпросните кредити.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети