Чехия: Скандалът с ЧЕЗ е политическа афера

dennews.bg
20.03.2013
размер на текста:

Ситуацията в България, в която главният прокурор Сотир Цацаров поиска отнемане на лицензa от чешкото енергийна дружество ЧЕЗ, е политическа игра.
Това каза премиерът на Чехия Петър Некас, цитиран от чешкият ежедневник „Право", информира news.bg.

"Аз съм дълбоко убеден, че целият случай около ЧЕЗ е политическа афера.Ако погледнете структурата на цените на енергията в България, ще разберете, че възобновяемите източници имат много по-голям дял в растежа им, отколкото дистрибуторът ЧЕЗ", заявява Некас

"Освен това, ние можем само да гадаем колко е близък Цацаров с бившия министър-председател Бойко Борисов, който в действителност задвижи целия този случай", посочи още Некас.
Обвиненията, повдигнати от Цацаров срещу ЧЕЗ, не са разследвани от независим регулатор, добави той.

"Никой, освен един независим регулатор не може да отмени лиценз. Ние може само се надяваме, че България ще продължи да спазва принципите на върховенство на закона и европейските стандарти", посочи Некас, намеквайки, че Чешката република наскоро се е застъпила за членство на България в Шенген.

„Прага Дейли монитор" припомня хронологията на събитията, довели до заплахата от отнемането на лиценза на чешкото дружество.

Правителството на Борисов подаде оставка на 20 февруари в отговор на масовите протести срещу високите цени на електроенергия в страната, които отчасти бяха насочени и към местния клон на ЧЕЗ.

Българските власти започнаха съдебно производство срещу ЧЕЗ, което може да доведе до отнемане на лиценза на електроразпределителното дружество в България.

ЧЕЗ отхвърли основните обвинения, изтъквайки, че цените на електроенергията в България се определят от регулатора.
По-голямата консумация на електроенергия и по-високите сметки за електричество са поради студеното време и по-дългият отчетен период през декември, посочиха от дружеството.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети