Имуществото на Галеви може да бъде отнето, макар и трудно

DenNews.bg
16.03.2013
размер на текста:

Имуществото на Ангел Христов и Пламен Галев, известни като Братя Галеви, може да бъде отнето, защото имат влезли в сила присъди, въпреки че двамата не са в България. Това обясни новият председател на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев в предаването „Тази събота” по bTV.
Той обаче обясни, че проблемът с Братя Галеви е липсата на собственост на тяхно име. „Законът обаче дава възможност да се докаже връзката между лицето и имуществото. Освен това комисията може да отнема имущество и от юридическо лице, което наказателното право не позволява,” отбеляза Пламен Георгиев.
Председателят на комисията подчерта, че запорът и конфискацията на имущество подлежи на съдебен контрол. Той увери, че няма място за опасения от злоупотреби.
Законът за отнемане на имущество, по който работи и комисията, предвижда производство срещу гражданин да бъде започнато при повдигането на обвинение и при наличието на повече от 250 000 лв. доход с недоказан произход. „Няма опасност да бъде отнето имуществото на невинен гражданин,” увери Пламен Георгиев и подчерта, че докато преди гражданите трябвало да доказват произхода на доходите си, сега е обратното – комисията трябва да докаже незаконността им.
Той отбеляза още, че законът предвижда и отговорност на държавата за защита на гражданите в случай на неоправдано отнемане на имущество.
Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети