Отец Паликарски събира миряни за мирен протест на делото за Джамията в Дупница

Даниела Методиева
15.03.2013
размер на текста:

Архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски събира миряни за мирен протест на делото за собствеността на Джамията,което ще се гледа на 27-и март в Кюстендилския окръжен съд. Отецът обяви пред dennews.bg, че поема за своя сметка разноските по транспорта и ще осигури толкова автобуси, колкото са необходими, за да поберат миряните. Както вече писахме, Главното мюфтийство претендира за собствеността на имота и заведе дело за връщането й. Нещо повече, на среща с президента в края на миналата година духовният водач на мюсюлманите в България поиска съдействие и обяви, че Джамията в Дупница е сред четирите имота от особено значение наред с тази в Самоков, Ихтиман и Разград. Наше разследване показа, че на сайта на Главното мюфтийство периодично са излизали новини, свързани с живота на мюсюлманите в Дупница, нещо повече, в града е имало и имам, който починал на 26-и февруари. Оказва се, че е провеждана и среща на мюкюлманите в Дупница, които изразили вяра, че най-после ще могат да ползват Джамията за своите молитви.
В отговор архиерейският наместник отец Паликарски обяви, че ще заложи брадата си, тъй като по неговите думи в Дупница действащ имам никога не е имало. И припомни, че всяка година на празника на Свети Харалампий тук на това място се прави молебен за здраве, тъй като Джамията е построена върху черква, носеща името на светеца.
В общината са спокойни за изхода на делото, тъй като разполагат с всички документи за собственост. Имотът, който е бил на държавата, през 1998-а година е деактуван и предоставен от областния управител на община Дупница.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети