Атентатът срещу Борисов от Доган с ниска степен на достоверност

DenNews.bg
14.03.2013
размер на текста:

Наистина има данни за това, че е имало готвен атентат срещу бившия премиер Бойко Борисов, но данните по него са с изключително ниска степен на достоверност, т.е. информацията на е класифицирана. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров, като посочи, че изявлението на Борисов, че е „поръчван от Доган” не е изнасяне на класифицирана информация и срещу него няма да бъде образувано дело.
По думите на Цацаров съществува документ от 2005 година с информация за атентат срещу Борисов, готвен от Ахмед Доган, предоставена от чужда разузнавателна служба, но с изключително ниска степен на достоверност.
Главният прокурор отказа да оповести от коя балканска държава идва информацията, но уточни, че с тази държава, България няма споразумение за обмен на класифицирана информация.
На 8 юни 2005 година в НРС чрез неин представител в чужда балканска държава е постъпила информация от чуждестранна разузнавателна служба. Според получения документ по непроверени оперативни данни членове на организираната престъпност в България подготвят атентат против главния секретар на МВР Бойко Борисов поради големия брой репресивни мерки от негова страна срещу лица от организираната престъпност. Според получената информация планираният атентат е договорен с Ахмед Доган, който е подготвян да заеме мястото на Борисов.
Сигналът е предаден на българския офицер за връзка в чуждата държава и представлява лист хартия, на който няма нито подпис, нито печат. Офицерът за връзка предава още същия ден информацията с криптограм, а на 15 юни самият сигнал достига в България с дипломатическа поща. На базата на сигнала е създадена докладна записка от НРС, която е маркирана с гриф "секретно", която е изпратена до президента, премиера, министъра на вътрешните работи, директора на НСО.
В самата докладна записка текстът за договореност с Ахмед Доган не съществува, тъй като НРС категорично е приела, че това е информация с изключителна ниска степен на достоверност. Още през 2005 година директорът на НРС генерал Кирчо Киров запознава устно главния секретар на МВР Бойко Борисов със същността на информацията, но не му предоставя документа, получен от чуждата служба.
Поради неясни причини в началото на февруари 2013 г. директорът на НРС генерал Драгомир Димитров решава да запознае Бойко Борисов със самия документ, предоставен от чуждата служба. Малко по-късно, на 21 февруари, премиерът направи изявлението си в пленарна зала. Според ДИКСИ и прокуратурата документът, чието съдържание Борисов обяви в Народното събрание няма качеството на официален документ, който да съдържа класифицирана информация. Това не е и чуждестранна класифицирана информация, тъй като страната ни няма споразумение с тази държава за обмен на класифицирана информация.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети