Папа Франциск: Революцията на скромния до аскетизъм

DenNews.bg
14.03.2013
размер на текста:

Папа Франциск, няма да бъде наричан Първи, поне докато следващ папа не избере същото име. Снимка: Reuters

Новоизбраният глава на Римокатолическата църква папа Франциск е странна смесица от новаторство и консерватизъм. Той самият живее като аскет, скромен и затворен, но това не му пречи да постави началото на истинска революция във Ватикана.
Как? Ами с няколко „първи”.
Той е първият папа от Южна Америка.
Кардинал Хорхе Марио Берголио е първият папа избрал името Франциск. При обявяването му вчера той бе представен като папа Франциск Първи, но по-късно от Ватикана съобщиха, че папата ще бъде наричан само Франциск, поне докато някой бъдещ папа не избере същото име. Ако това се случи, тогава настоящият папа ще остане в историята като Франциск І, уточниха от Ватикана.

Папа Франциск призова хилядите на площада, които го приветстваха да се помолят за него. Снимка: АР


Новият папа е първият йезуит начело на Римокатолическата църква. Решението на Берголио да се превърне в първия папа, носещ името Франциск, е определяно от анализаторите като показателно. То препраща към наследството на живелия през 13 век св. Франциск Асизки, който е родоначалник на Францисканския орден и е символ на аскетизма. Самият папа Франциск е от малцината кардинали известни със скромност, доктринален консерватизъм и съпричастност към социалната справедливост. Неговата скромност личи и в начина му на живот - живее в малък апартамент вместо в епископска резиденция.
Отказва да ползва лимузина с шофьор, а предпочита градския транспорт и дори се говори, че си готви сам.
Световните агенции разкриха още един инетресен аспект от живота му-от младините си той живее с един бял дроб, тъй като като тийнейджър претърпява операция след порекарана ионфекция. Тогава лечението с антибиотици не е било толкова развито както днес и се е наложило, за да се спаси пациента от усложняване на проблемите, лекарите да извадят дроба и да ограничат разпространението на инфекцията.
За щастие белите дробове са дублираща се система и загубата на единия от тях не застрашава сериозно здравето на човека. Единственият проблем, пред който е изправен новия папа, е по-малкия респираторен резерв спрямо другите хора и по-голямата му уязвимост от пневмония. Но 76-годишният духовник е бил сравнително здрав до момента, показва, че операцията не му е попречила да води нормален и активен живот.
Новият папа е роден в Буенос Айрес в семейство с пет деца на италиански жп работник и съпругата му.
Завършва семинария във Вила Девото и влиза в йезуитския орден на 11 март 1958 г.
Завършва философия и след това преподава литература и психология в Буенос Айрес.
Ръкоположен е за свещеник на 13 декември 1969 г. от архиепископ Рамон Хосе Кастелано. Учи във Философския и теологически факултет в Сан Мигел, където по-късно става преподавател. През 1980 г. става ректор на семинарията в Сан Мигел, където е учил. Той заема тази длъжност до 1986 г.
Защитава докторска дисертация в Германия и се връща в родината си, за да служи там.
Папа Йоан Павел Втори призовава Берголио на консисторията (събрание на папата и кардиналите от католическата църква, на което папата съобщава нови назначения на свободните кардиналски постове) през февруари 2001 г. във Ватикана, където е ръкоположен за кардинал.
След смъртта на папа Йоан Павел Втори Берголио, който е сред възможните кандидати за негов наследник начело на Римокатолическата църква, участва в конклава, който избира папа Бенедикт XVI. Още тогава той е имал шанс да стане папа, тъй като стига до четвъртия тур, но Бенедикт печели няколко гласа повече.
През ноември 2005 г. Берголио е избран за председател на аржентинската епископална конференция за тригодишен мандат от голямо болшинство аржентински епископи. Преизбран е на 11 ноември 2008 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети