Самозапалилият се Димитър е майсторът, украсил посолство на Ватикана у нас

DenNews.bg
13.03.2013
размер на текста:

Денят, в който милиарди очи са вперени в покрива на Систинската капела в очакване на белия дим, черни мъки глътнаха в адски пламъци поредния българин.
Типично за съдбата. Иронично. От покрива на Ватикана още няма бял дим, но на на най-високата точка на една държава заприличала на дъно-президентството й, черен дим взе живота на майстора, изработил само със силата на ръцете си и огъня оградата и всички метални орнаменти за папското посолство у нас.
Самозапалилият се майстор ковач Димитър Димитров от Крайници е жив. На командно дишане. С над 25% изгаряния, но Жив в Пирогов. Димитър е жив за медиците. А жив ли е за живота? Животът жив ли е за Димитър?
Металните бродерии излезли изпод ръцете на Димитър ще го надживеят, ще надживеят безсмислието на днешния ден и още много правителства и папи. Ще надживеят здравната система, която не е успяла да му помогне, въпреки че той е молил за помощ. Ще надживеят бюрократщината, отнела работата му, въпреки че той я обичаше. Ще надживеят и мен и вас.
Вижте кой е Димитър. Този Димитър, който видяхме през 2008 г. пред огъня на пещта не заслужаваше огъня пред президентството днес. Този Димитър, който вдигаше чука на Тор, но за да кове цветя, а не да носи болка. Този Димитър сме и аз и вие. Този Димитър е огненият ад за мен и за вас оттук насетне.

Вижте какви хора самоубива държавата ни в рубриката Общество
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети