Областният управител: Изграждането на регионално депо е необходимост

dennews.bg
11.03.2013
размер на текста:

Необходимо е изграждането на Регионален център за третиране на неопасни отпадъци, което е от обществен интерес за цялото население на Област Кюстендил. Не трябва да се пропуска възможността това депо да се инвестира и изгради, като да се възползваме да бъде реализирано чрез Оперативна програма «Околна среда», която ни дава възможност през този програмен период 2007-2013 да реализираме този проект с Европейско финасиране. Това становище изрази в писмо до медиите областният управител на Кюстендил Владислав Стойков.
Като областен управител на Област Кюстендил, изразявам категорично несъгласие с разпространените в публичното пространство мнения и позиции ,относно изявления на определени личности, който не са упълномощени от мен да изказват мнения и позиции по определени въпроси, касаещи населението на Област Кюстендил.
Ето и останалата част от позицията на областния управител, изпратена до медиите:
Трябва да бъде ясно на всички жители на Област Кюстендил, че неизграждането на депо ще доведе до санкции на страната от Европейската комисия за неспазване на изискванията за Екологично чиста среда. Санкциите ще бъдат в милиони левове, а неминуемо това няма как да не се отрази на всички нас, жителите на Област Кюстендил. Такса смет ще се увеличи неколкократно. Ако не се възползваме от възможността за финансиране чрез тази Оперативна програма, с това няма да отпадне ангажиментът ни за изграждане на депо. То ще трябва да бъде финансирано от държавен или общински бюджет, а това са пари, които са от джоба на данъкоплатеца- жителите на Област Кюстендил.
При организирането на неколкократните срещи, на които бях поканил всички заинтересовани страни, се обединихме около мнението, че трябва да има консенсус и диалог между страните, но не във вреда на населението на село Джерман. На последната среща, всички стигнахме до решението, че е необходимо да се изчака становището на РИОСВ, след което да се пристъпи към обществени обсъждания, на които всички мнения и становища ще бъдат взети под внимание.
Призивът ми е към всички е да се изчака оценката от РИОСВ – Перник, за въздействие върху околната среда /ОВОС/.
Моето обръщение към всички жители на Област Кюстендил е този протест да остане граждански, да не се политизира, защото през последните няколко дни в медийното пространство се цитират определени партии, лица и сдружения, които всъщност са политически ангажирани.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети