Япония замълча за втората годишнина от земетресението

DenNews.bg
11.03.2013
размер на текста:

С минута мълчание и сведена глава точно в 14,46 ч. местно време Япония отбеляза втората годишнина от разрушителното земетресение и последвало цунами от 11 март 2011 г., довели до гибелта и изчезването на около 20 000 души. Бедствието тогава причини втората най-опасна ядрена авария в историята на човечеството след АЕЦ Чернобил, тази в АЕЦ Фукушима.
Множество церемонии бяха организирани на североизточното крайбрежие, опустошено от цунамито, и в други части на страната, включително в Токио, където се състоя национално възпоменание в присъствието на императора, съпругата му и премиера.
Император Акихито отдаде почит на паметта на жертвите на бедствието и пожела да не се забравят изгубените човешки животи, нито хората, които живеят "в трудни условия, в приюти в опустошената област".
В петък на 11 март 2011 г. в 14,46 ч. местно време страната беше разтърсена от ужасно земетресение с магнитуд 9 с епицентър на дъното на Тихия океан, на десетина километра от североизточното крайбрежие на големия остров Хоншу. По-малко от един час по-късно гигантска вълна, на места надвишаваща 20 метра височина, се стовари върху крайбрежието на област Тохоку, убивайки всички хора по пътя си и разрушавайки пристанища, къщи, училища и заводи.
По официални данни при природното бедствие загинаха 15 880 души, а 2694 са в неизвестност. Към тях се прибавят 2300 души, загинали заради влошаването на условията им на живот. Две години по-късно водолази продължават да издирват тела в морските дълбини. На брега продължават възстановителните работи. Много беше направено за изчистването на отломките, за полагането на нова настилка на пътищата и за повторно изграждане на жизнено необходимата инфраструктура, но над 315 000 души продължават да живеят във временни жилища.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети