Три жертви на снега в Канада, извънредно положение в САЩ

DenNews.bg
09.02.2013
размер на текста:

Снежните бури връхлетели пет щата в САЩ и съседната провинция Онтарио в Канада взеха първите си жертви. Двама канадци са загинали в катастрофи, заради заснежени пътища, третата жертва е 80-годишна жена, подхлъзнала се, докато чистила снега пред дома си. В провинцията е натрупала снежна покривка до 35 см. Учебните занятия в десетки училища на Онтарио са прекратени, включително и в няколко университета. В столицата Отава е отложен с един ден хокейния мач.
Само в Торонто са били регистрирани 350 катастрофи. На международното летище са отменени около 900 полета.
На автомагистрала номер 401 в района на Прескот се е образувало задръстване дълго 45 км заради многобройните инциденти. Преобърнал се е междуградски автобус. 38 души са ранени, шофьорът е с по-сериозни травми и е приет в болница.
Снеговалежите в североизточните райони на САЩ се усилват с всеки час. След Кънектикът, Роуд Айлънд и Масачузетс, извънредно положение обявиха губернаторите на щатите Ню Йорк и Ню Хемпшир.
В Кънектикът заради лошото време без ток останаха повече от 26 000 потребители. На остров Лонг Айлънд, в щата Ню Йорк, стихията остави без електричество близо 4 000 души. Съобщения за прекъсване на електроподаването идват и от други щати в региона.
Тежката зимна обстановка стана причина за отменянето на повече от 4 000 полета, планирани за следващите няколко дни на всички летища в региона Нова Англия – щатите Кънектикът, Мейн, Масачузетс, Ню-Хемпшир, Роуд-Айлънд, Върмонт, а както и в щатите Ню-Йорк и Ню-Джърси. На летищата в най-големите мегаполиси на североизточното крайбрежие – Ню Йорк и Бостън – са отменени повече от 2 300 полета.
От началото на снеговалежите постъпват многочислени съобщения за пътнотранспортни произшествия. Най-голямата катастрофа е станала в щата Мейн, където са се сблъскали 19 автомобила. Не се съобщава за жертви и пострадали.
В тази връзка губернаторът на щата Масачузетс Девал Патрик въведе пълна забрана на движението на автомобилния транспорт по пътищата. Губернаторът на Кънектикът се ограничи само със забрана за движение само по основните магистрали на щата.
Специалистите от Националната метеорологична служба съобщиха, че снеговалежите не са оправдали предварителните прогнози, съгласно които в някои райони се очакваше да паднат над 60 см сняг. Сега синоптиците прогнозират на места да паднат над 90 см сняг.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети