Обемисти томове отложиха делото за конфискация на имущество на Братя Галеви

DenNews.bg
06.02.2013
размер на текста:

Прекалено обемните томове по делото за конфискация на имущество на Пламен Галев и Ангел Христов, съпругите им и фирми, чиито управители са бизнесмените, което се води в Окръжен съд-Кюстендил, доведе до отлагането на процеса за след три месеца.
Искането за отсрочка направиха осемте служебни адвокати, представляващи интересите на Братя Галеви.
Защитниците имат да изчетат 880 страници, затова и едномесечният срок, в който те трябваше да представят писмените си становища, изтичащ на 28 февруари, бе удължен с два месеца. Още един месец съдът прибави и за прокуратурата и Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност, които от своя страна трябва да се запознаят със становището на адвокатите.
Така следващото заседание по процеса бе насрочено за 29 май.
В съдебната зала днес четирима представители на Комисията за установяване на имущество придобито от престъпна дейност настояха да се даде ход на делото. Единственият ответник, явил се на делото днес беше представител на едно от трите офшорни дружества, в което Галев и Христов са управители.
Искът на Комисията е на стойност над 4 250 189 лв. В него влизат девет луксозни леки автомобила, някои от които бронирани и изработени по поръчка, дялове от действащи фирми, в 11 от които е съдружник Пламен Галев, а в 12 - Ангел Христов. На конфискация подлежат и недвижими имоти в Ресилово, както и над 800 000 лв. по банкови сметки.
Назначаването на осемте служебни защитници се наложи, тъй като, както е известно, Братя Галеви са в неизвестност и не могат да бъдат призовани или сами да организират защитата си.
Интересите на Пламен Галев ще защитават четирима адвокати: Анани Константинов, Георги Пашов, Нели Икономова и Антоанета Винарова. Трудът им е оценен на по 3000 лева. Те ще получат процент от стойността на имуществото, за което претендира комисията.
Защитници на Ангел Христов са Емил Атанасов и Йонко Гергов, а на неговата съпруга Радмила Христова- Васил Василев. Адвокат Катя Димитрова ще представлява интересите на съпругата на Пламен Галев Емилия.
Комисията внесе иск в окръжния съд в Кюстендил за отнемане на имущество от Ангел Христов и Пламен Галев, техните съпруги и контролираните от тях дружества през месец август 2012 г., след като бизнесмените бяха осъдени и на последна инстанция.
В края на януари месец тази година Висшият касационен съд прекрати производството за възобновяване на делото за конфискация на имотите Галев и Христов, тъй като двамата не могат да бъдат открити. Производството е „замразено” докато двамата или техни представители не посочат адреси за призоваване. Това производството бе поискано от вече бившия главен прокурор Борис Велчев. Той поиска от съда да възобнови делото в частта му за конфискацията на имущество. Причината бе, че Галеви имат влезли в сила 5-годишни ефективни присъди, но малко след прочитането им през месец май миналата година изчезнаха. Пламен Галев бе осъден да плати и 10 000 лева глоба и да се раздели с 1/3 от имуществото си в полза на държавата, а Христов бе глобен със 7000 лева, плюс конфискация на 1/4 от имуществото му, но присъдата не индивидуализира кои имоти да се конфискуват.
Двата процеса са отделни и спирането на делото във ВКС не блокира процеса в Окръжен съд.
Галеви бяха обявени за общодържавно издирване от 9 май 2012 г. Двамата са обявени и за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети