Акция, дебат и петиция срещу поредния опит за застрояване на НП Пирин

DenNews.bg
05.02.2013
размер на текста:

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” започва серия от събития преди заседанието на Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари 2013 г.
Свиканият от екоминистър Нона Караджова консултативен орган ще разгледа искането на кмета на община Банско Георги Икономов за промени в плана за управление на Национален парк Пирин, които да разрешат строителството на втори кабинков лифт и още писти в ски зона Банско.
В същото време алтернативни искания на коалицията „За да остане природа в България“, предложени за съвета, не бяха приети за разглеждане от екоминистерството, въпреки че това е негово задължение според АПК.
На 6 февруари 2013 г., сряда, от 12 ч. скиорите и сноубордистите от гражданската група „За Витоша“ организират „Банско, обичаме ви“ пред къщата-музей на Никола Вапцаров на ул. „Ангел Кънчев“ 37 в София. Както пише в поканата в социалните мрежи: „Искаме да покажем подкрепата си за Банско, един истински възрожденски град, а не монополизиран курорт!
Да покажем солидарност с будните граждани на гр. Банско и да ги подкрепим в тяхното непреклонно желание за развитие без монопол и заробване“.
На 8 февруари, петък, от 11 до 13 ч. в Пресклуб БТА коалицията „За да остане природа в България“ организира публичен дебат за опазването на Национален парк Пирин, на който са поканени още правителството и местната власт.
Започна и събирането на подписи под петицията за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско, която се изпраща до премиера, председателя на парламента, екоминистъра и Комисията по петициите към Европейския парламент. Петицията е в интернет - http://www.causes.com/actions/1728829
За няколко дни са се подписали над 3300 души. „Ние, долуподписаните български граждани, заявяваме своето категорично несъгласие с исканията ски зона Банско да бъде разширена с нови 30 км писти и съоръжения. Тези искания влизат в остро противоречие със законовите норми на страната.
Ние, долуподписаните български граждани, също искаме „европейска и световна слава за Банско“ и затова настояваме:
- Държавните институции и съдебните власти да поемат функциите си и да санкционират „Юлен“ АД заради заграбените 64 хектара от Национален парк Пирин
- Държавните институции да излязат с официална информация колко е точният брой на легловата база в Банско
- Да се стартира процедура по изготвяне на общ устройствен план на Банско
- Да не се променя Планът за управление на Национален парк Пирин в посока смекчаване на режимите за опазване на околната среда.
Ние искаме друго развитие за Банско, запазващо обстановката, която и местните хора си спомнят отпреди 2000 г., гарантиращо различни възможности за целогодишен туризъм, възпитаващо отношение и уважение на посетителите към планината и природата. Ние подкрепяме хората в Банско, които искат да развиват малък бизнес, осигуряващ целогодишна заетост.
Убедени сме, че построяването на нов лифт и писти няма да разреши проблемите на Банско, които произтичат от презастрояване, разрушен пейзаж, липса на инфраструктура и свръхпредлагане на празни хотели и апартаменти…“
В следващите дни гражданите ще могат да се разписват и на хартия, като местата ще бъдат обявени допълнително.
За следващата седмица са планирани и още събития.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети