Леда Милева се сбогува с нас на 93-ия си рожден ден

DenNews.bg
05.02.2013
размер на текста:

Любимата писателка на българските деца Леда Милева е починала на 93-ия си рождения си ден. Дъщерята на големия ни писател Гео Милев е издъхнала в дома си тази сутрин, съобщават нейни близки за БТА.
Леда Милева е писател, преводач, автор на стихове и пиеси за деца, завещава за поколенията любимата на милиони малки и големи песничка „Зайченцето бяло”.
Родена е в София през 1920 година и на 5-годишна възраст загубва баща си.
Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания „Пионерска самодейност“ и „Дружинка“, редактор в издателствата „Народна младеж“ и „Български писател“.
От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел „Печат и културно сътрудничество“ при Министерството на външните работи. До края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж. Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски.

Поклон пред паметта й!
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети