Изровиха крал Ричард III от под паркинг

DenNews.bg
04.02.2013
размер на текста:

Останките на британският крал Ричард III са открити от археолози под паркинг в град Лестер, а че те са на владетеля вече е доказано с генетична проба. Сравнение е било направено с генетичен материал от открития череп и от потомък на сестрата на средновековния монарх. Това съобщиха на пресконференция групата учени ,които преди година разкопаха мястото в търсене на кралския гроб, информира Фокус.
На ход в Обединеното кралство вече са спорове за това къде да бъдат погребани откритите останки – в Лестър, където са намерени, в Йорк, където самият Ричард е искал да намери вечен покой или в Лондон, където са гробовете на повечето английски крале.
Останките са намерени на парцел, който е собственост на францисканските монаси и където е имало преди векове техен манастир. Именно тук съгласно историческите източници, е бил погребан Ричард III. За да идентифицират черепа, на учените помогна и работата на британския историк Джон Едшон-Хил, който проследи генеалогията на преките потомци на краля.
Неговите проучвания са установили, че последна потомка на рода е англичанката Джой Ибсен, която е 16-то поколение наследница на сестрата на краля Ана. Ибсен починала преди година, но учените разполагали с ДНК на нейния син Майкъл, който живее в Канада.
Ричард III e последният английски крал, загинал в бой- по време на битка през 1485 година. Откритието на археолозите ще даде възможност да се възстанови истинския образ на краля, описан и от Шекспир в неговата известна трагедия.
 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети