Войводи се маскираха с бурки пред съда в Пазарджик

DenNews.bg
04.02.2013
размер на текста:

Снимка: Пресцентър ВМРО

Членове и симпатизанти на ВМРО и днес бяха пред сградата на съда в Пазарджик по време на делото срещу 13-те имами, обвинени в разпространението на антидемократична идеология. Проповедниците са заподозрени в разпространяване на религиозна омраза, ръководене и участие в нерегирстирана по законно установения ред в страната организация.
Този път хората от ВМРО организираха показен скеч какво може да бъде скрито под нетрадиционното облекло, което не е характерно за българските мюсюлмани. За модел бяха използвани събиращите се на предните заседания мъже с дълги бради и жени, забулени от глава до пети.
Маскирани с нетрадиционните дрехи младежите от ВМРО носеха табели, които описват какво е възможно да се крие под тях – например бомба или жилетка с взрив.
В протеста участваха и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, областният координатор за Пловдив и Пазарджик Александър Сиди, местният председател на структурата в града Даниела Гаджева.
Плакатите, които носеха членовете на ВМРО пък гласяха: „Национализмът не е престъпление“, „Нищо не дава толкова сила на властта, колкото мълчанието“, „Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим и малкото останало от България“, имаше призиви „Българийо, събуди се“.
Това е нашата форма на протест срещу опитите тези религиозни течения у нас да бъдат представяни като нещо нормално, заяви Ангел Джамбазки. Той изказа мнението, че всеки българин трябва да протестира – без значение какво е вероизповеданието му, когато става въпрос за радикални форми на религия и когато са застрашени държавните устои.
Днес Пазарджишкият съд взе решение, че допуска експертизата, която описва дейността на обвиняемите като „проповядване на антидемократична идеология и отричане на държавното устройство“.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети