Дългът да гласува върна Кастро от мъртвите

DenNews.bg
04.02.2013
размер на текста:

Снимка: Reuters

Дългът да гласува върнаха дългогодишният лидер на Куба и водач на революцията Фидел Кастро от мъртвите, където той бе пратен от слухове, след като не се бе появявал повече от три месеца.
Към 17 часа часа (23 часа българско време) Кастро се появи в избирателна секция № 1 на Площада на революцията в Хавана, където той винаги гласуваше, преди да се разболее сериозно през юли 2006 г. и да делегира властта на брат си Раул Кастро.
86-годишният легендарен кубински лидер се движеше с помощта на бастун, силно прегърбен, но въпреки това все още има спомен за някогашната му осанка покорила Острова на свободата.
Бившият лидер бе посрещнат и иззпратен с аплодисменти от присъстващите.
Около 8,5 милиона кубинци бяха призовани да гласуват в неделя, за да изберат 612-те членове на Народното събрание.
29 957 избирателни секции има на Острова и никакъв опозиционен кандидат не присъства в списъците за изборите, на които ще се определят и 1269 делегати в 15-те местни провинциални събрания. След това новото Народно събрание ще избере Държавния съвет - върховния орган на изпълнителната власт - чиито тридесет членове ще изберат президент на 24 февруари. Без изненада той би трябвало да бъде Раул Кастро за втори път.
За първи път от половин век насам новите закони създават ограничение от два мандата от по пет години за най-висшите служители на страната.
"Историческото поколение", което е на власт от Кубинската революция през 1959 година насам, се очаква да даде частично път на нови лидери, които могат да се появят при избора им в Държавния съвет.
Раул Кастро ще трябва да напусне поста си през 2018 г.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети