Министерски глави паднаха за завишени сметки в Русия

DenNews.bg
28.02.2013
размер на текста:

Полудели ли са, какво?, изригна Путин.

Министерски глави паднаха за изкуствено завишени сметки за ток, вода и парно в Русия и след личната намеса на президента Владимир Путин.
В някои области фактурите за януари са били надути с над 200 процента отгоре. В началото на седмицата президентът Владимир Путин даде 7 дни на правителството да изясни въпроса. Цената на тези услуги в Русия е строго контролирана от държавата като при това от началото на годината увеличения в тарифите не са били предвидени.
"В Петербург в някои райони сметките са се увеличили с 40 процента. Ето ги сметките! Как ще обясните на хората защо през декември или през ноември са плащали едни сметки, а през януари и февруари те са с такова увеличение? В Мурманск, казвате, в отделни общини увеличението е с 200 и повече процента. Полудели ли са, какво?", попита президентът на Русия Владимир Путин.
След тези остри критики с постовете си се разделиха вицегубернаторът на Петербург, както и министърът на регионалното развитие на Алтай. Уволнен е и регионалният министър на Мурманска област. В същото време в Ставропол полицията обискира офисите на местен доставчик на вода. Оказало се, че потребители са плащали общо милиарди рубли повече заради завишаване на сметките, като в тях необосновано били вписвани разходи на компанията.
Според Федералната служба по тарифите увеличението на сметките през януари се дължи на скока в така нареченото плащане на база - сума за едно лице за жилища без отчитащи уреди. А те не са никак малко. До края на седмицата руското правителство трябва да предприеме и мерки за въвеждане на таван в увеличението на сметките от максимум 6 процента годишно.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети