Секнаха сделка с цигулка Страдивариус в дома на член на Мешерето

DenNews.bg
28.02.2013
размер на текста:

Операция на служители на секторите “Трафик на културни ценности” и „Трафик на хора” в ГДБОП предотврати осъществяването на сделка с движими културни ценности с изключително висока материална и културно-историческа стойност. По първоначални данни част от вещите са предмет на кражба.
Сделката била пресечена в момент на среща в дома на Л.М. /66г./ - член на Мешерето, криминално проявен. Той тъкмо уговарял с клиент, доведен от посредника М.К. /47г./ - също криминално проявен, продажбата на цигулка на цена над 300 000 евро. Цигулката носела знака на известната италианска фамилия Страдивари - производител на най-редките и ценни екземпляри в лютиерното изкуство. В света са запазени общо около 600 инструмента, произведени от Антонио Страдивари до 1737г.
Веднага било предприето претърсване на адреса в София, където антимафиотите открили 7 картини на европейски художници, изрязани от рамките, увити в плат и приготвени за транспортиране.
С полицейска мярка за 24 часа е задържан М.К. Образувано е досъдебно производство по описа на ГДБОП. Предстои назначаване на експертизи. Работата по случая продължава.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети