Претенциите на мюфтийството към джамията... защото е била в Османската империя

DenNews.bg
28.02.2013
размер на текста:

Претенциите на Главно мюфтийство към собствеността на Джамията в Дупница са базирани на това, че сградата е била част от Османската империя. Този абсурд стана ясен на пресконференция на кмета Методи Чимев по темата, след като телефоните на общината и общински служители са прегрели след информацията, че главният мюфтия започва съдебно дело, за да си върне собствеността въхру Джамията.
„Реално в исковата молба, която е входирана те легитимират право на собственост на косвени доказателства и твърдения, че Джамията е била в Османската империя и преди освобождението мюсюлманската общност в град Дупница е била собственик на редица недвижими имоти. Ако това основание някой да търси собственост, значи и територията на община Дупница би трябвало също да мине към мюфтийството, щом е била част от Османската империя. По тази логика трябва да им предостъпим и цяла България”, коментира Чимев.
От мюфтийството не са приложили никакви документи за собственост към исковата молба, затова и Чимев е спокоен, че няма как правният спор да завърши в полза на мюфтийството.
„През 1998 г. със заповед на областния управител собствеността е отписана от активите като държавна собственост и е актувана като общинска. Върху тази искова молба, честно казано, не знам какъв спор може да се води. Адски неприятно е, че ние разбрахме за тази ситуация от Окръжен съд”, каза още градоначалникът.
По поискана от него справка от ЕСГРОН, данните от последното преброяване показват, че като турци са се самоопределили 17 души на територията на общината.
„Всеки има право на вероизповедание, но тук става въпрос за собственост, а за мен няма правно основание за каквито и да било претенции. Община Дупница е входирала отговор по исковата молба, ангажирала е адвокати за дело на 27 март в Окръжен съд. Ще предприемем всичко което е позволено от закона. Гарантирам го като кмет и гражданин. Няма две мнения”, категоричен е Чимев.
Според него обаче все още е рано за подписка, тъй като очакванията са исковата молба на мюфтийството да падне в съда.
„Ако е необходима обаче подписка, аз щя я оглавя”, отсича кметът.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети