Главният мюфтия си поиска джамията в Дупница и започна съдебна битка

Преди 4 дни издъхнал имамът на града, „който активно работел в един много труден район, какъвто бил Дупница”

Даниела Методиева
27.02.2013
размер на текста:

Главният мюфтия Мустафа Хаджи си поиска Джамията в Дупница. За сградата, която е общинска собственост, започва и съдебна битка, а първото заседание е насрочено вече за 27-и март от 10 ч. и ще се гледа от Кюстендилския окръжен съд.
На пресконференция днес главният юрист на общината Иван Бучов представи и всички документи, удостоверяващи собствеността на община Дупница върху Джамията и прилежащия й терен. А според тях със заповед на областния управител през 1998-а година собствеността е отписана от активите като държавна собственост и е актувана като общинска. Освен това сградата е обявена и за паметник на културата от национално значение. От години Джамията се ползва за изложбена зала и е обявена за Дом на изкуствата.
Всъщност за апетитите на главното мюфтийство към Джамията в Дупница стана ясно след среща между Мустафа Хаджи и президента Плевнелиев още на 17-и декември миналата година. По думите на Мустафа Хаджи за мюсюлманското изповедание е от особена важност да си върнат джамиите в Разград, Дупница, Самоков и тази в Ихтиман. Сега на тези места мюсюлманите нямали молитвени домове, защото храмовете ги има, но те не са отворени и се стопанисват от общините.
Заместник-кметът по социалните дейности Крум Милев обяви днес, че на територията на община Дупница има регистрирани 2-ма мюсюлмани.
Преди години са правени опити в ромските махали да бъдат вербувани жители да се присъединят към тази религия, но те са останали неуспешни, обясни още Милев.
От сайта на главното мюфтийство днес излезе наяве интересна информация. Оказва се, че преди 4 дни, на 23-и февруари на шестдесет и пет годишна възраст е починал многоуважавания и почитан Мехмет Дулев - изпълняващ длъжността имам на гр. Дупница.
Ето и останалата част на съобщението в неговата цялост и без редакторска намеса:
„По време на погребението, което се извърши на 24.02.2013 г., освен Районния мюфтия на София Мустафа Избищали присъстваха и голяма част от имамите от района. До последния си дъх Мехмет ходжа активно работеше и изпълняваше задълженията си в един много труден район, какъвто е гр. Дупница.
Молим Всевишния Аллах /дж.дж./ да приеме делата му и да го възнагради с Дженнет. Главно мюфтийство и Районно мюфтийство София изказват своите искрени съболезнования към близките на починалия Мехмет Дулев.”
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети