Прокурори и данъчни влязоха в трите ЕРП-та

DenNews.bg
27.02.2013
размер на текста:

Жандармерия пази входа на централата на ЧЕЗ.

Прокуратурата и данъчните влязоха в централите на трите електроразпределителни дружества у нас: ЧЕЗ в столицата, ЕVN в Пловдив и "Енерго-Про" във Варна, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.
Акцията е започнала едновременно в 11 часа днес, като целта е да бъде проверен паричния поток в дружествата, а именно извършените разходи за външни услуги, начина, по който са похарчени парите, както и изразходваните средства по всички сключени договори. „Трябва да установим дали и доколко тези разходи са действителни”, обясни Цацаров.
Проверката не цели да удари чуждестранните инвеститори. Тя е в интерес на обществото и ако има данъчни престъпления, ще бъдат заведени дела и ще се търси отговорност от държавни служители, които са ги допуснали, добави главният прокурор, според когото „по кабелите висят много посредници” и така цената на тока се увеличава.
Цацаров поясни, че са определени три екипа, които проверяват електроразпределителните дружества. Единият е ръководен е от зам.-градския прокурор Роман Василев и той проверява ЧЕЗ. Вторият екип се занимава с ЕВН и се ръководи от окръжния прокурор на Пловдив Румен Попов. Третият проверява "Енерго Про" и се ръководи от окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.
Всичките екипи са под наблюдението на зам.-главните прокурори Борислав Сарафов и Камен Михов. Крайният срок на проверката е края на март. До 22-ри март всички екипи трябва да предадат докладите си.
На 26 февруари прокуратурата внесе предложение до министъра на икономиката, енергетиката и туризма за реализиране на законовите му правомощия. Министърът има право да налага на електроразпределителните предприятия допълнителни задължения. Министърът да упражни правомощията си по закона и да предприеме необходимите действия за намаляване крайната цена на електрическата енергия, като наложи допълнителни задължения на всички предприятия", каза Цацаров.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети