Прокуратурата не установи злоупотреби от ексшефа на ВиК-Дупница

dennews.bg
25.02.2013
размер на текста:

Районната прокуратура в Дупница не установи извършване на престъпление от общ характер от бившия управител на общинското дружество ВиК инж. Василка Бельовска. Това становище на държавното обвинение бе дадено днес от прокурор Емил Павлов в резултат на образувана преписка след пресконференция на бившия кмет на Дупница и настоящ независим общински съветник Първан Дангов, който обвини Бельовска в редица финансови злоупотреби, довели до големи загуби във водното дружество за стотици хиляди левове. Според Дангов сегашното ръководство на общината прикрило злоупотребите на Бельовска заради договорки с предишните управници.
Като пример за една от големите щети, нанесени на водното дружество Дангов посочи ремонтът на улица „Цар Симеон”, известна повече като Галев булевард. Оказва се, че всички ремонтни дейности извършени от ВиК в размер на 250 000 лв. са останали за сметка на водното дружество. Дангов попита дали между ВиК-Дупница и „Рила газ” има договор, на каква стойност и дали изобщо газоразпределителното дружество е извършвало плащания при причинени от него аварии на водопроводната мрежа. Дангов попита още дали има издадени разрешителни за монтиране на противопожарни хидранти на улиците Венелин и Велико Търново, тъй като те са поставени така, че застрашават живота и здравето на дупничани. Оказва се, че изработката на всеки от тях калкулирана като разход в размер на 900 лева. Оказва се, че по времето на Бельовска са изградени 400 метра канализация без строителни документи, което значи, че тя е незаконна.
На въпрос на журналисти откъде Дангов разполага с всички тези данни, той отговори, че му били предоставени от човек във водното дружество.
След тези изявления от страна на Дангов Районна прокуратура в Дупница образува преписка и назначена предварителна проверка. Тъй като тя не установи наличието на посочените от Дангов злоупотреби, преписката е прекратена.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети