Изтича радиация от хранилище за ядрени отпадъци в САЩ

dennews.bg
23.02.2013
размер на текста:

Радиация изтича в 6 от подземните резервоари на Хенфордширското хранилище за ядрени отпадъци в щата Вашингтон. Информацията бе потвърдено от губернатора Джей Инсли, който увери, че засега радиационният фон района е в рамките на нормите.
„Получихме много тревожна новина. Смятам, че през идните няколко седмици ни предстои голяма и сериозна работа”, кометнира Инсли.
Според официалната информация с проблема и контрола на създалата се ситуация са се заели федералните власти.
Според специалистите, става дума за изтичане в рамките на 150 до 300 литра годишно, което крие потенциална опасност от заразяване на подпочвените води.
Инсли увери, че на този етап няма опасност за хората и природата, а евентуално попадане на ядрени отпадъци в подпочвените води можело да се очаква след години. Иъм сегашния момент няма непосредствена опасност за хората и околната среда - евентуално попадане на ядрените отпадъци в подпочвените води би могло да има след време, може би след години.
Строителството на комплекса за съхранение на ядрени отпадъци в Хенфорд започва през 1943 г. Сега на негова територия има 177 резервоара с над 200 милиона литра радиоактивни отпадъци. Според специалистите, изтичанията на радиации се дължат на износването на материалите, с които е изградено хранилището.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети