Президентът удостои петима спортисти с орден “Стара планина”

dennews.bg
23.02.2013
размер на текста:

Президентът на Република България Росен Плевнелиев удостои петима спортисти с най-високото държавно отличие за големите им заслуги към страната в областта на спорта. С орден "Стара планина" I степен бяха наградени гимнастикът Йордан Йовчев, лекоатлетката Йорданка Донкова, Сийка Барбулова (гребане), Стоянка Груйчева (гребане) и Георги Костадинов (бокс), информира Спортал.
Държавният глава изтъкна, че петимата са пример за упоритост, трудолюбие и достойно поведение. "Вие бяхме по-добри от най-добрите, първи сред първите на планетата. Спортът не е само спечелени награди, а ежедневна победа на духа и волята. Това беше най-важният урок, на който ни научихте", обърна се Росен Плевнелиев към спортистите.
Йордан Йовчев, който в неделя става на 40 години, днес огранизира своя бенефис по повод края на кариерата си. Йорданка Донкова е световна рекордьорка в дисциплината 100 метра с препятствия с 12.21 секунди. Георги Костадинов е олимпийски шампион от Мюнхен 1972 в категория до 51 кг. Сийка Барбулова и Стоянка Груйчева печелят златен медал на двойка без рулеви в гребането на олимпиадата в Монреал през 1976 година.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети