Потвърдено: Всеки 10-ти български футболист е участвал в “черно тото”

dennews.bg
22.02.2013
размер на текста:

Международната федерация на професионалните футболисти - ФИФПро направи проучване в Източна Европа относно уговорените мачове. Резултатите за България са стряскащи. Те показват, че един от всеки 10 играчи в родните "А" и "Б" група е участвал в уреждане на мач, без значение за "черно тото" или нещо друго, пише Блиц.
В специалната анкета са отговорили 3357 футболисти от България, Чехия, Хърватска, Гърция, Унгария, Казахстан, Черна гора, Полша, Русия, Сърбия, Словения и Украйна. 23,6% от тях признават, че са се замесвали с "черното тото" в съответните първенства.
"Нашият опит показва, че корупцията не започва от играча. Фокусът трябва да бъде върху причината, а не върху симптома", заяви президентът на ФИФПро за Азия - Брендън Шваб на конференция, организирана от Интерпол в Малайзия.
Изследването показва, че 1/6 от играчите се вадят от състава като средство за натиск, целящо той да прекрати договора си. Един от 9 футболисти пък е ставал жертва на акт на насилие в клуба си, като повече от половината извършители са фенове. Повече от 10% от състезателите страдат от тормоз, един на всеки десет е ставал жертва на расизъм и дискриминация...
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети