ВСС отстрани зам.-главния прокурор Галина Тонева

DenNews.bg
21.02.2013
размер на текста:

Заместник-главния прокурор Галина Тонева бе освободена от поста си по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров. 17 членове на Висшиа съдебен съвет гласуваха „за”, двама бяха против, а четирима се въздържаха.
По-късно Цацаров обясни, че отстраняването на Тонева не е дисциплинарна санкция или дисциплинарно наказание.
„Решението ми е в резултат на правомощията ми съгласно Закона за съдебната власт, който ми дава възможност да предлагам промени в ръководния екип", подчерта главният прокурор
От думите му стана ясно, че Тонева напуска ръководството на прокуратурата заради издадена от нея заповед през 2010 година. "Преди заповедта, издадена от Галина Тонева на 4 май 2010 година, няма упълномощаване от главния прокурор, но заповедта е издадена като от главен прокурор", коментира той.
Тази заповед е пряко свързана със сигнала, който на 11 февруари 2013 г. председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев внесе в прокуратурата. Сигналът съдържаше твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при разследването и прекратяването на досъдебно производство водено срещу длъжностни лица от "НЕК" ЕАД, както и твърдения за допуснати нарушения при разпределението на прокурорските преписки. След внасянето на сигнала прокуратурата извърши служебна проверка относно законосъобразността на прокурорските актове и започна дисциплинарна проверка, свързана със спазване на принципа на случаен избор на наблюдаващ прокурор.
Източник: БГНЕС
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети