Иди ми дойди ми продължава. ДКЕВР помилва ЧЕЗ, няма и намаление на тока

DenNews.bg
20.02.2013
размер на текста:

Цените на тока няма да бъдат променяни в посока надолу, а лицензът на ЧЕЗ няма да бъде отнет. Това стана ясно след извънредна пресконференция на комисията, която опроверга дадените в последните дни обещания от министър Делян Добрев и премиера в оставка Бойко Борисов обещания.
Уклончивият отговор на юристите и временно изпълняващият длъжността председател на ДКЕВР Юлиана Иванова е, че цената на тока не може да бъде дори преразглеждана в договореният вече период до 1 юли, а и няма как да бъде намалена в рамките на 8 дни, т.е. от 1 март, както вчера премиерът Бойко Борисов заяви и то с 8%.
Това, което обясниха от ръководството на ДКЕВР, е, че към този момент по процедура нямат заявление за промени на квотите на НЕК и ЕСО, двете дружества, от които трябва да тръгне заявлението. Те трябва да бъдат подадени в ДКЕВР, която като независим орган да гласува и реши такова намаление.
След като вчера Борисов обяви, е лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня (вчера) днес става явно, че в момента от ДКЕВР могат единствено да изпратят заявка за отстраняването на установените нарушения, които официално към този момент са следните: За ЧЕЗ Разпределение - 17 акта са съставени за нарушения, а за ЧЕЗ Електро - 4 акта. Това са административни нарушения, предимно свързани със заобикаляне на закона за обществените поръчки и ненавременно информиране за ЧЕЗ Електро и ЧЕЗ Разпределение към ДКЕВР. Представителите на ДКЕВР не дадоха точен отговор и на въпроса ощетен ли е потребителят с формирането на крайната цена на тока или не е, и защо при някои от клиентите сметките за ток бяха двойно по-високи.
Ако препоръките бъдат отстранени, не стана ясно дали ЧЕЗ реално ще загуби лиценза си.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети