Дянков оттегли оставката си, утре гласуват тази на правителството

DenNews.bg
20.02.2013
размер на текста:

Вицепремиерът Симеон Дянков оттегля оставката си и ще остане в правителството, което пък вече е в оставка.
Това обяви самият Дянков по БНТ. Като причина за решението си той посочи, страха да не би в следващите дни да се стигне до финансова нестабилност.
„Оттеглям оставката си. Оставам и в следващите дни ще работя, за да се запази финансовата стабилност. Знам, че комунистите са свикнали да грабят и не трябва да бъде допускано”, коментира Дянков.
Той обясни още, че подкрепя решението на премиера Бойко Борисов да подаде оставката на правителството и изрази увереност, че въпреки тези събития ГЕРБ ще управлява втори мандат.
Междувременно в Народното събрание вече е получено писмо с оставката на кабинета. Тя ще бъде гласувана утре сутринта. Правителството „Борисов” ще продължи да изпълнява функциите си до назначаването на нов кабинет.
Ако парламентът приеме оставката на правителството на ход е президентът Росен Плевнелиев. Той трябва да връчи мандат на ГЕРБ, като първа по сила парламентарно представена партия. Ако ГЕРБ не излъчат кабинет, което е вероятно, тъй като Борисов сутринта посочи, че партията му няма да участва в правителства до изборите, президентът връчва мандат на БСП, като втора по сила партия.
Ако депутатите не успеят да сформират кабинет президентът трябва да назначи служено правителство, да разпусне НС и да насрочи избори.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети