Добрев бил подведен за 100-те млн. за сероочистка на ТЕЦ-"Бобов дол”, твърди зам.-шефът Владимиров

Зам.-шефът на централата даде отчет за разходите за инсталацията и пред представител на икономическа полиция

Даниела Методиева
19.02.2013
размер на текста:

Министърът на енергетиката Делян Добрев е бил подведен за изплатените на ТЕЦ Бобов дол 100 млн. лв. за сероочистката за блок № 2, за които се твърди, че са една от причините за поскъпване на тока. Не 100 милиона, а 12 милиона лева ни излезе изграждането на инсталацията, обяви на пресконференция днес заместник-директорът на централата обясни, че ДКЕВР е признал изразходвани средства за изграждането на инсталацията за 12 млн. 228 хил. лв. Нещо повече, цената била далеч по-висока, а лицензирана фирма е оценила извършените разходи на реална стойност от 47 495 290 лв.

Радослав Янков от икономическа полиция в Бобов дол прояви голям интерес

Интересен факт бе, че на пресконференцията днес, която се състоя в кабинета на инж. Владимиров присъства и разследващия от икономическа полиция в Бобов дол Радослав Янков. Този факт учуди дори и инж. Владимиров, който разбра за присъствието на Янков в края на брифинга и си обясни присъствието на разследващия с инициативата на централата днес да бъде ден на отворените врати. Самият Радослав Янков обясни своето присъствие с естеството на работата си и необходимостта да добие представа за това какво се случва в централата от първа ръка. Янков прибра в куфарчето си и информацията за изразходваните от ТЕЦ „Бобов дол” средства за сероочистката, предоставена и на журналистите и заедно с тях той обиколи и централата.

 


Владимиров обясни, че икономиите от изграждането на сероочистката дошли от използването на собствена работна ръка и консултанти, както и от сключване на договори само с български фирми. За оборудването на централата са използвани вносни материали, но те не надвишавали като сума 30% от общата цена на сероочистката.
Владимиров обясни, че чрез изграждането на сероочистката, което бе задължително условие за съществуване на централата, са били спасени от ликвидиране мините и 11 000 работни места. На пулта на сероочистващата инсталация заместник-директорът на централата показа как при използването на сероочистката при норма на сярата от 200 микрограма на кубичен метър тя е спаднала на 126, а запрашеността при норма от 30 на 4,5 микрограма на кубичен метър.

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети