Гилотината над Пирин щракна. Пуснаха нови писти над Банско

DenNews.bg
19.02.2013
размер на текста:

Нови съоръжения ще завземат горите на Пирин, след като висшият експертен съвет към Министерството на околната среда ви водите одобри почти единодушно предложеният от община Банско нов териториално устройствен план.
„Надеждите ми сутринта оправдаха само представителите на ИАОС и ИАГ. Всички останали членове на съвета подкрепиха петорното увеличаване на площите разрешени за застрояване в Национален парк Пирин и узаконяване на незаконно построеното досега”, коментира Тома Белев след съвещанието.
„До момента за всеки ремонт на алея, поставяне на пейка или колова маркировка в парковете се минаваше през процедури за екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Всички приети до момомента планове за управление на национални и природни паркове са минавали през тези процедури.
Днешното изменение на плана за Пирин не е минало тези процедури и позволява изсичането на нови 900 ха гори в парка (до сега тези площи бяха 218 ха).
Тези нови 900 ха са между 600 - 800 000 вековни смърчове, ели, мури и клекове.
За първи път ще си позволя персонална оценка на участниците - Манева и Караджова зачеркнаха с дебели черти и малкото, което са направили за природата на България. Срам ме е подобно "полягане" на МОСВ пред фирмата заграбила Националния парк Пирин. Тази недостойна ситуация може да се измие само с оставки”, коментира още той.
Искането на общината далеч надхвърляше намерениетро за разширяване на ски зоната – Банско предложи да се разреши строителството в още няколко вида зони в парка, обхващащи общо около 2/3 от територията му. Експертният съвет обаче отхвърли тази идея, което означава, че плановете за още две ски зони в парка – на Добринище и Разлог (т.нар. проект Мега Пирин) засега няма да бъдат удовлетворени, информира OFFnews.bg.
Според Евдокия Мнаева решението е „балансирано”. То „теоретично“ дава възможност да се удовлетвори основното искане на Банско и концесионера на ски зоната фирма „Юлен“ за втори кабинков лифт – след като бъде актуализиран устройственият план на зоната, след като мине екооценка и след като бъде направена детайлна екооценка (ОВОС) на съоръжението, обясни Манева. Зам.-министърът не можа да отговори дали заради новите съоръжения трябва да бъде променен и концесионният договор с “Юлен” – “това ще кажат юристите на министерството”, каза тя.
Зам.-министърът нарече „спекулации“ твърденията на екоорганизациите, че общината е искала строителство в огромен процент от парка, макар че официалното предложение на Банско предвиждаше тъкмо това.

„За” под музиката на цигански оркестър

Заседанието на съвета беше акомпанирано от шумен протест на банскалии пред министерството. Близо 300 души се бяха събрали отпред – с цигански оркестър и кукери, с тромби, вувузели и лозунги.
Протестиращите бяха докарани с автобуси от Банско, Добринище, Разлог, Сапарева баня и Самоков, организирани от инициативния комитет за втори кабинков лифт на Банско. Както и при предишни подобни протести в София, демонстрантите от Банско се оказаха служители на общината – „по програмата (за наемане на безработни – бел.ред.), основно за озеленяване“, обясни пред OFFNews един от мъжете.

Нова жалба до ЕК

Днешното решение на експертния съвет ще е повод за нова жалба на екоорганизациите до Европейската комисия за нарушаване на евродирективите. Това коментира след заседанието председателят на асоциацията на парковете Тома Белев. Според него, е задължително решения за промяна в планове за управление, като днешното, да бъдат предшествани от екологична оценка, която да каже какъв ще е ефектът от промяната. Такава нямаше, което по думите на Белев, е нарушение на евродирективите и българските закони.
Днешното решение на експертния съвет ще бъде предадено на екоминистъра Нона Караджова. В едномесечен срок тя трябва да вземе решение по него и да внесе предложението си в Министерския съвет. Планът за управление на парк “Пирин” може да бъде променен едва с решението на кабинета.
Настоящият 10-годишен план на парка изтича тази година и въпреки това ще бъде променен. Вече тече конкурс на екоминистерството за изготвяне на нов план. Заради дългите процедури по приемането му обаче той ще е факт едва след 3-4 години, обясни Евдокия Манева.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети