Борисов: ЧЕЗ без лиценз до края на деня, цената на тока с 8% надолу

Десислава Панайотова-Янкова
19.02.2013
размер на текста:

Лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет до края на деня, обяви на пресконференция премиерът Бойко Борисов. Свиканата среща с медиите, която мина при изключително засилени мерки за сигурност, бе свикана на фона на ескалиращото напрежение в страната и масови протести в десетки градове.
Борисов отговори на всички седем точки, внесени му като искания от две представителки на протестиращите срещу монополите.
Той е категоричен за две неща. Има възможност цената на тока да бъде намалена с 8% от 1 март и правителството ще предложи това решение да бъде взето от ДКЕВР.
Другата категорична позиция на премиера е, че той не е човекът, който ще национализира. „Който иска да национализира да дойде и да го направи. Аз няма да национализирам”, каза Борисов. Той повтори и обявената по-рано информация, че ЕРП-тата са санкционирани и прокуратурата иска отнемането лиценза на ЧЕЗ.
Двете вносителки на исканията от своя страна изтъкнаха, че протестите или по-скоро основната част от протестиращите нямат искане за оставка на правителството, а крути мерки срещу монополите. Те дори заявиха, че ако правителството падне парламентът, който в момента е обект на замерване със зеленчуци, ще бъде сринат. Двете призоваха и протестиращите да се разграничат от провокативното поведение на някои и да не се стига до чупене по улици и площада, защото накрая щетите отново ще платим ние.
Още един апел от говорителките на протеста направи впечатление, а именно никоя партия да не опитва и да яха народното недоволство, защото виновници има и сред тези, които сега провокират напрежение.
В пресконференцията участват и отличникът сред министрите Лиляна Павлова, която ще бъде гласувана от парламента за вицепремиер и Томислав Дончев, който ще поеме финансовото министерство след оставката на Симеон Дянков.
По информация на агенция PIA преди пресконференцията Борисов е провел спешен разговор по телефона с Владимир Путин за въпроси в енергийната сфера. Информацията е на руски медии, от Пресцентъра на МС мълчат.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети