Върховна прокуратура: Да бъде отнет лицензът на ЧЕЗ

DenNews.bg
19.02.2013
размер на текста:

Да бъде отнет лицензът на електроразпределителното дружество за Южна България ЧЕЗ, е становището на Върховната административната прокуратура (ВАП) изпратено на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да отнеме лиценза на ЧЕЗ.
Освен това от ВАП предлагат на ЧЕЗ и другите две ЕРП-та EVN и Енерго-Про да бъдат наложени глоби за нарушен нормативен акт от преди 5 години, според който токът трябва да бъде отчитан всеки месец.
Според прокуратурата са налице системни нарушения от страна на ЧЕЗ и именно заради това трябва да се отнеме лицензията.
"В нарушения на общите условия ЧЕЗ започва да отчита на три месеца. Освен това ЧЕЗ е отчитал електроенергия и за периоди от 32 дни до 48 дни. Това отчитане над ежемесечния срок доведе и до по-високите сметки", заяви Георги Камбуров, един от двата прокурори от Върховната административна прокуратура, които проверяват дейността на ДКЕВР.
На базата на изискван от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) доклад става ясно, че ЧЕЗ системно е заобикалял правилата за възлагане на обществени поръчки.

До момента има издадени четири акта за нарушения на ЧЕЗ

и още четири на EVN. Това обяви Юлиана Иванова, която подаде оставка като председател на ДКЕВР.
Едно от съществените нарушения, които биха били предпоставка за отнемане на лицензи на ЕРП-та са свързани с това дали средствата, които са предназначени за инвестиции, наистина са направени.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети