Гл. архитект дал фалшивото разрешително за депото, цъфна с апетитен имот в центъра на Кочериново

DenNews.bg
18.02.2013
размер на текста:

Бившият главен акхритект на община Кочериново, издал фалшивото разрешително за строежа на регионално депо, което трябваше да бъде изградено в местността „Точилото”, е придобил апетитен имот в центърна на града и започва изграждането на фотоволтаична централа.
Собствеността върху имота, разбира се, не е на името на архитект Симеон Тодоров, а на съпругата му Стефка. Тодоров обаче е издал разрешителното за изграждане на слънчева централа на съпругата си през 2010 г.
Сделката с продажбата на общинския имот и издаването на разрешителното са се случили по времето на екскмета Костадин Катин, който в момента е подсъдим за това, че е представил фалшивото строително разрешително пред Министерство на околната среда и водите и така е получил авансово плащане от еврофондовете в размер на 500 000 лв.
Имотът на името на Стефка Тодорова се намира в бившето земеделско училище в самия център на Кочериново, от лявата страна на пътя за град Рила.
Претенции към собствеността имат десетки наследници на отчуждени имоти. Част от тях са загубили възможност да се борят за собствеността си заради законът „Лучников”, макар че имат нотариални актове. Други не са имали време да реагират заради изключително бързата продажба на имота на Тодорови скоро след закриването на училището. Трети обаче вече готвят искови молби и ще търсят правата си по съдебен път.
„Едно е имотите ни да се ползват за училище, но да се дадат на някой да прави пари! Обидно е!”, категорични са хората.
Според скицата имотът от 5 декара е разделен на две части- за жилищно строителство и за изграждането на фотоволтаична централа.
Именно появата на работници в последните дни и видимият ударен старт на строежа разбуни духовете в Кочериново.

Местни вече готвят сигнал и до новия главен прокурор Сотир Цацаров

Като ще искат проверка не само на тази сделка и издаването на разрешителното от съпруг на съпруга, но и проверка на работата на Софийска градска прокуратура по отношение на делото за фалшивото разрешително.
„Това което видяхме в съдебната зала на първото заседание беше тотален фарс! Катин казва, че не е знаел, че разрешителното е фалшиво. Защо прокуратурата не спомена поне веднъж, че става въпрос за европари и му дава акъл да се споразумее за присъда. На всичко отгоре сега се оказва, че на този главен архитект е продадена по съмнителен начин земя в центъра на града. Дали пък това не е било жест на благодарност?!”, пита Иванова и казва, че сигналът ще бъде в полза и на Катин и на Тодоров, защото така биха изчистили имената си.

Припомнете си заседанието по делото за фалшивото разрешително ТУК
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети