Чехия разследва ЧЕЗ за измами и съмнителни сделки

DenNews.bg
18.02.2013
размер на текста:

Чешката енергийна компания ЧЕЗ, която е едно от електроразпределителните дружества действащи у нас е обект на разследване в родината си за серия съмнителни сделки, измами и конфликт на интереси, съобщава електронното издание idnes.cz, като цитира осведомени източници, съобщава bTV.
Интерес за разследващите органи представляват сделките на енергийния холдинг при покупко-продажба на дялове в предприятия и електроенергия от чешката АЕЦ „Темелин”, както и финансовите транзакции между ЧЕЗ и ЧЕЗ-Албания – дъщерната компания, от която чешкия конгломерат обяви се оттегля преди дни, защото е на загуба.
Службите за борба с измамите на полицията в Чехия разследват компанията и за възможни конфликти на интереси спрямо закона за възлагане на обществени поръчки, което е позволило извършването на измами в размер на милиарди евро.
Чешкото издание цитира местни източници според които до момента полицаите са иззели голям брой документи, свързани с дейностите на компанията. Говорител на ЧЕЗ е заявил, че енергийният холдинг е оказал пълно съдействие на разследващите органи и е предоставил изисканите документи.
До момента от чешката полиция отказват официален коментар на разследването.
Както вчета съобщи енергийният министър у нас също са установени основания за прекратяването на лиценза на ЧЕЗ. До дни решението ще бъде взето от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети