Ливански жени протестират срещу домашното насилие

dennews.bg
18.02.2013
размер на текста:

Ливански жени излязоха на протест по улиците на столицата Бейрут, за да поискат правтелството да предприеме спешни мерки срещу домашното насилие чрез въвеждане на закони, които да ги защитят от злоупотребите на брачните им партньори, информира CNN.
Фенимистката организация, която организира протеста, излезе с позиция, че правителството на страната все още се съобразява с възраженията на мюсюлманските религиозни общности за предприемане на адекватни мерки за закона за насилието.

Работен вариант на Закона за защита на жените от семейно насилие е одобрен от кабинета на Ливан през 2010 г., но оттогава е затънал в парламента, главно поради възраженията на сунити и шиити.

Първоначалният вариант на законопроекта беше изготвен за криминализиране на физическо и сексуално насилие, така наречените "престъпления на честта" и изнасилване в брака, създаване на специално обучени местни единици за реакция при насилие от страна на полицията, и да предостави правна рамка за ограничителни заповеди, които да да бъдат издадени срещу насилниците.


Но религиозните съдилища в Ливан са съдебните органи, които председателстват религиозните общности в страната и разполагат с компетентност по въпросите на личния статут, включително и брачни проблеми. Именно те критикуват предложения закон като опит да се подкопае и неговия авторитет.

 

Случаите на домашно насилие в Ливан обикновено се разглеждат в религиозните съдилища, които често реагират с решения, насочени към запазване на семейството, а не за защитата на жените от насилие.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети